Anne Ramberg kallar Hanif Bali för ”taltratt” åt ”bruna råttor”

Ramberg (t.v) och Bali (t.h). Foto: Frankie Fouganthin samt Per Pettersson / Wikimedia Commons
  • Onsdag 21 sep 2016 2016-09-21
E-post 2612

STOCKHOLM Samtalstonen hos Hanif Bali (M) hör hemma i rännstenen och han är även en ”taltratt” åt ”bruna råttor”. Det skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg samtidigt som hon efterlyser en mer hyfsad debatt.

Det stormar åter runt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg efter att hon gått till hätsk attack mot riksdagsledamoten Hanif Bali (M). I ett blogginlägg där Ramberg efterlyser en mer hyfsad debatt passar hon på att kasta invektiven omkring sig.

”Det finns förstås de som inte delar mina åsikter. Det är givetvis alldeles i sin ordning. Att invandrarfientliga grupper och andra i den stora undervegetationen på sociala medier ägnar sig åt hot mot meningsmotståndare är däremot inte acceptabelt. Det hat som där framskymtar mot flyktingar och människor i nöd och mot dem som driver flyktingarnas sak är kväljande. Bruna råttor tittar alltför ofta upp ur sina hålor”, skriver Ramberg.

I stycket efter pekar Ramberg på Bali och menar att hans samtalston hör hemma i rännstenen.

”Bedrövligt är också att skåda hur en moderat riksdagsman väljer inte bara att ropa med gatans parlament utan att därtill, i många stycken, agera som dess taltratt. Hanif Balis samtalston hör hemma, inte i Sveriges riksdag, utan i rännstenen”, fortsätter hon.

Bali: ”Måste vara i linje med den goda statliga värdegrunden”

Bakgrunden till Rambergs inlägg handlar om den kritikstorm som Ramberg mött efter att hon i en intervju med Sveriges Radio argumenterat för att ”humanismen kräver att man får göra avkall på sin välfärd” när det kommer många flyktingar som söker sig till Sverige. Enligt Ramberg har tonen i sociala medier varit så pass uppskruvad efter hennes utspel att det var nödgat att markera mot detta.

När Nyheter Idag talar med Hanif och ber honom kommentera hur han ser på Rambergs blogginlägg är han kortfattad.

– Det måste vara i linje med den goda värdegrunden, säger han.

Han hänvisar till att Ramberg är ledamot i Värdegrundsdelegationen, ett statligt organ som lyder under Finansdepartementet. I den rollen arbetar Ramberg med att ta fram en ”statlig värdegrund”. Med hänvisning till detta menar Hanif att han inte har så mycket att sätta emot.

– Uppenbarligen, eftersom Ramberg är en av staten utsedd person att införliva en god statlig värdegrund. Då är jag väl en brun råtta som förtjänar att vara i rännstenen, säger Bali.

Ramberg: ”Tycker att uttrycket är relevant

Men när Nyheter Idag ber Anne Ramberg att kommentera sitt blogginlägg förklarar hon att det aldrig var en avsikt att kalla Bali för brun råtta. I blogginlägget refererar hon både till bruna råttor och senare till ”gatans parlament”, varpå hon sedan skriver att Bali är taltratt åt dessa och att hans samtalston hör hemma i ”rännstenen”.

Nej jag avsåg givetvis inte att kalla HB för brun råtta. Däremot avsåg jag att kritisera honom, vilket framgår”, skriver Ramberg i ett mejl till Nyheter Idag.

Du efterlyser god samtalston i ditt blogginlägg, tycker du det då är lämpligt att använda uttryck som ”bruna råttor” om de som har en annan åsikt än du själv?

”Jag tycker att uttrycket är relevant i sammanhanget. Har inget med min person el mina åsikter att göra. Det handlar om den människosyn som kommer till uttryck i bland annat sociala medier”, svarar Ramberg.

Behövs det en bättre samtalston i den offentliga debatten?
3168 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag