Annie Lööf avgår: ”En lättnad”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0,
  • Torsdag 15 sep 2022 2022-09-15
E-post

Centerpartiets partiledare Annie Lööf avgår. Det meddelar hon på en pressträff på torsdagen. Enligt Lööf är en anledning till hennes avgång att hon utsatts för hot.

– Det är klart att den hatfulla retorik som jag haft med mig i så lång tid, särskilt nu på slutet, har påverkat det här beslutet, säger hon.

Lööf säger att hon vaknade efter valnatten besviken men också lättad.

– En lättnad över att inte kommit till skada. En tacksamhet av att senare på dagen kunna hämta min äldsta dotter på fritids, låta henne visa mig sin nya skola, och jag fick se var gympadojorna och jackan hänger, eftersom jag inte varit där på hela hösten. Eller min yngsta dotter, som fick visa vart hennes krok är.

Läs även: Marken skakar under Lööf efter valfiasko

Lööf säger att hon känt sig hotad under valrörelsen. Bland annat uppges att den man som mördade Ing-Marie Wieselgren under politikerveckan i Almedalen i Visby ha haft Lööf som måltavla.

– Jag lever ju med den verkligheten, och det har påverkat mig. Det som hände under Almedalen var oerhört omskakande, och den processen kommer fortsätta under hösten, säger Lööf.

På Twitter skriver Lööf att hon avgår ”med rak rygg och en känsla av stolthet över det avtryck Centerpartiet gjort. För klimatet, för landsbygden och för jämställdheten. Över att vi alltid stått upp för medmänsklighet. Tack för denna tid!”

 

Ledarsidornas Johan Westerholm säger till Nyheter Idag att Lööfs avgång är en ”game changer” som kommer ge Ulf Kristersson respit i regererandet.

– Lööf har gjort sig själv till en ”lame duck” som inte kommer fatta några beslut som skulle kunna påverka Centerpartiet under nästa ordförandeskap, säger han.

Lööfs avgång minskar också risken för ett extraval, eftersom en ny politisk inriktning för Centerpartiet efter hennes avgång inte kommer beslutas förrän på C:s ordinarie partistämma i november nästa år.

– Ett extraval är bara realistiskt under det första året av en mandatperiod. Ingen vill regera med mindre än tre år kvar till nästa val, menar Westerholm.

Läs även: Lööf: ”Ren och skär rasism” att bygga om otrygga områden

Läs även: Ramaskri mot ”Jag hatar Annie Lööf”–krönika

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag