Annie Lööfs ultimatum – kräver att Alliansen kommer överens med Socialdemokraterna

Foto: SVT Play
  • Fredag 28 sep 2018 2018-09-28
E-post 2031

Väljare som hade hoppats på andra alternativ kan sluta drömma. På torsdagen meddelade Annie Lööf att det enda sätt som hon kommer acceptera en Alliansregering är om man gör upp med Stefan Löfven och Socialdemokraterna. – Det är otänkbart för Centerpartiet att sätta sig i en Alliansregering där man bara får stöd av Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf till Dagens Industri.

Stor oenighet om en eventuell Alliansregerings framtid rådde inom Allianspartierna under torsdagens talmansrunda där samtliga partiledare träffade nye talmannen Andreas Norlén.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lät det lovande efter att han träffat Andreas Norlén. Kristersson säger sig vara beredd att pröva stödet för en Alliansregering oavsett om man har kommit överens med Socialdemokraterna eller inte.

– Vi kommer inte bygga vår regering på förhandlingar med SD. Men det är ju en helt annan sak än om man tycker likadant så röstar man likadant, säger Ulf Kristersson till Expressen och förklarar att det är först när det finns en majoritet som vill rösta bort en Alliansregering som han ger upp.

Även Ebba Busch Thor flaggar för att hon tyckte att Alliansen skulle söka stöd för sin politik i regeringsställning.

– Jag menar att en Alliansregering kommer att ha en avsevärt bättre inriktning och därmed förtjäna ett större stöd i riksdagen, säger Busch Thor till Aftonbladet.

Men någon Alliansregering utan att man först kommit överens med Socialdemokraterna blir det inte. Det var Centerpartiets partiledare Annie Lööf tydlig med under torsdagen. Partiet accepterar inte en Alliansregering som släppts fram av Sverigedemokraterna.

–Det är viktigt att Alliansen måste tillträda med stöd av S, jag tänker inte sitta som gisslan till SD. Vi behöver ha konstruktiva samtal om ekonomisk politik, säger Annie Lööf.

Liberalernas partiledare Jan Björklund är inne på Annie Lööfs linje.

– Jag uppfattar att man från alla har sagt att man inte ska förhandla med SD, jag hoppas att alla står för det efter valet, säger Björklund till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag