Ännu en skola som skulle bli asylboende brann inatt – Förälder: Det finns ett missnöje med vad som händer i Sverige

Föräldraföreningens brev/Furulidsskolan i Vallda. Foto: Skärmdump
  • Söndag 18 okt 2015 2015-10-18
E-post 272

KUNGSBACKA Furulidsskolan i Vallda utanför Kungsbacka brann natten till idag bara dagar efter beskedet om att skolan skulle bli asylboende. Polisen misstänker att branden var anlagd och en förälder till ett av barnen på skolan säger till Nyheter Idag att motivet kan vara ett jäsande missnöje över asylkaoset. – Det är situationen i sig, över vad som händer i Sverige och Europa överhuvudtaget, säger föräldern.

Nattens brand var den tredje på kort tid i en byggnad som stod i begrepp att bli asylboende. Natten till igår brann Kånna skola i Ljungby kommun, även den en skola som var på väg att omvandlas till hem för migranter. Men i fallet med Furulidsskolan finns en infekterad och trasslig bakgrundshistoria som rört upp starka känslor bland barnfamiljerna på orten.

Renovering

När skolan våren 2012 ska renoveras upptäcks omfattande fuktskador på skolbyggnaderna. Skoleleverna tvingas därför under höstterminen hålla till i provisoriska baracker och samma höst konstateras att fuktskadorna är värre än befarat.

I april 2013 fattas därför beslut om att hela skolan, sånär som på en byggnad kallad ”Holken”, måste rivas. Enligt den ursprungliga tidsplanen ska en ny skola stå klar hösten 2016. Men byggprojektet har försenats och enligt det senaste budet, från maj i år, kommer den nya skolan inte vara klar förrän hösten 2018. Under tiden tvingas barnen gå i en annan numera nedlagd skola, en provisorisk lösning som dragit ut på tiden.

I augusti i år revs hela skolan förutom byggnaden Holken. Och förra helgen fick föräldrar till eleverna på skolan besked om att Holken med kort varsel görs om till boende för asylsökare. Beslutet har skapat oro och frågetecken om vad som kommer hända med bygget av den nya skolan.

”Som representanter för föräldrar med barn på Furulidsskolan känner vi frustration och ilska. Vi är många familjer som ser våra barns skolgång (en del faktiskt från förskoleklass till åk 6) hanteras
som ogräs”, skrev skolans föräldraförening i ett öppet brev till kommunen tidigare i veckan där beslutet att göra om Holken till asylboende kritiserades.

Brand

Natten till idag brann Holken.

– Det var en fullt övertänd byggnad med kraftiga lågor som gick ur konstruktionen, så det var en ganska kraftfull brand redan när vi kom fram, berättar rädddningschefens stabschef Bosse Andersson för Nyheter Idag.

– Det jag fått till mig är att ungefär halva byggnaden som brann är brandskadad. Sedan är det viss övrig påverkan på resterande delen av lokalen, det vill säga sot och rök.

Även om brandkåren lyckades rädda halva byggnaden är det oklart om den del som klarat sig kommer kunna användas framöver.

– Det kan inte jag säga någonting om, det är fastighetsägaren som får göra den bedömningen efter besiktningen, säger Andersson.

Sammanlagt deltog ett 30-tal brandmän från tre olika brandstationer i släckningsarbetet.

Misstanke

Polisen misstänker att branden var anlagd och händelsen utreds därför som mordbrand, även om det i nuläget inte finns något som styrker det.

– Vi upprättade en anmälan om mordbrand eftersom vi inte vet vad brandorsaken är, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg till Nyheter Idag men tillägger:

– Det finns inga uppgifter som säger att någon ska ha sprungit från platsen eller att någon observerat någonting i närheten där.

Oro

Nyheter Idag har pratat med en av de föräldrar som har barn på skolan. Föräldern vill vara anonym, men säger att ett tänkbart motiv till att någon kan ha velat bränna ned skolan är ett jäsande missnöje över asylkaoset i Sverige och Europa.

– Det är situationen i sig, över vad som händer i Sverige och Europa överhuvudtaget, säger föräldern.

Personen Nyheter Idag pratar med vill inte att branden kopplas samman med de politiska turerna kring skolan och tror inte att de har med varandra att göra. Ändå får vi veta att missnöjet och oron finns där och att det upplevs som att migranterna går före barnens nya skola.

– Med tanke på den historik som har varit i hur de hanterat skolprojektet ser vi allt som ett hot och att det ska påverka tidsplanen. Så frågan var om det påverkar tidsplanen.

I det öppna brevet kan vi läsa vidare om den frustration föräldrarna upplever:

”Den oro vi skulle kunna känna är oron över att ett tillfälligt boende kommer bli ett långvarigt tillfälligt boende och därmed påverka tidplanen för byggandet av ny skola på Furulid negativt. Med den ryggsäck detta projekt redan dras med, är det som sagt inte oro vi känner. Det är inte frågan om detta skulle påverka tidplanen utan ett faktum att så kommer att ske. Därav ilska och frustration.”

Ovisshet

Enligt den förälder Nyheter Idag pratar med är ovissheten bland föräldrarna om skolans framtid ännu större efter branden. Enligt den information föräldrarna fått från kommunen skulle Holken användas som asylboende i ungefär ett år, fram till dess skolbygget kommer igång.

– Men det här hjälper ju ingen. Och vad händer med skolan nu? Vad händer med skolbygget nu? frågar sig föräldern.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag