Ännu en småföretagare talar ut om Livsmedelsfacket: ”De hotade mig”

Fackförbundet Livs går från klarhet till klarhet i sin behandling av småföretagare. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 maj 2015 2015-05-13
E-post 862

NORRKÖPING Nu kan Nyheter Idag avslöja att att inte bara Ingeborgs Bageri känt sig hotade av Livsmedelsarbetareförbundet. Ytterligare en småföretagare med invandrarbakgrund träder nu fram och berättar om hur han kände sig utpressad. – De hotade mig, säger Fukri Is som säljer glutenfria pizzabottnar.

Den borgerlige debattören Rebecca Uvell uppmärksammade företaget Gluten Free Choice AB som drivs av norrköpingsbon Fukri Is, i ett blogginlägg där Uvell menar att Livsmedelsarbetareförbundet bedriver kampanj mot småföretagare. Fukri har specialiserat sig på att tillverka glutenfria pizzabottnar – något som han började arbeta med redan för 20 år sedan då han drev en pizzeria i samma stad.

För att nå ut med sin pizzabotten till ännu fler startade han för två år sedan Gluten Free Choice. Men likt fallet med Ingeborgs Bageri har Livsmedelsarbetareförbundet varit på företaget från start och hotat med konsekvenser om man inte skriver på kollektivavtal. Nu talar ägaren till verksamheten ut om hur även han har samma erfarenheter som Ingeborgs Bageri – av samma fackförbund.

Bad om att få en chans att bygga upp verksamheten

Den tionde april, alltså bara dagar efter att Ingeborgs Bageri i Linköping tvingades skriva under kollektivavtal, rapporterar tidningen Arbetet att Livsmedelsarbetareförbundet hamnat i konflikt om kollektivavtal med ytterligare en småföretagare. Med fyra anställda och en skral budget skulle det bli mycket svårt för Fukri att skriva ett kollektivavtal med fackföreningen, men huruvida det lilla aktiebolaget skulle påverkas negativt eller ej verkade inte röra Livsmedelsarbetareförbundet i ryggen.

– Jag sa till dem att ge mig en chans på ett år, så att jag hinner bygga upp verksamheten. Jag hade ett annat företag innan detta, en restaurang. Där hade jag kollektivavtal i 20 år, så det är inte det att jag är emot ett kollektivavtal, det är jag absolut inte, säger Fukri till Nyheter Idag.

När tidningen når honom över telefon har Livsmedelsarbetareförbundet gått vinnande ur striden och Gluten Free Choice AB har, trots att ingen av dess anställda ens är medlemmar i facket enligt Fukri, tvingats skriva på ett avtal som de i värsta fall inte ens har råd med. Till Nyheter Idag säger Fukri att han inte har någon aning om bolaget kan fortsätta att bedriva sin verksamhet på sikt.

”De ville bara förstöra för mig”

Vidare berättar Fukri att Arbetsförmedlingen uttryckt förvåning över fackförbundets metoder. Men trots det och att ingen av de anställda enligt Fukri ska varit fackligt anslutna, har inte Livsmedelsarbetareförbundet tagit någon hänsyn till omständigheterna.

Inte heller verkar Livs ha skött kommunikationen med Gluten Free Choice särskilt snyggt. Fukri vittnar om ett fackförbund som vägrar lyssna på den lilla människan och som använder sig av rena utpressningsmetoder.

– De hotade mig. Om du ska till dagligvaruhandeln så ska du bara veta att vi kommer att fortsätta såhär, sa de, förklarar Fukri.

Oaktat att Fukri uttryckligen förklarat för Livs att han inte har något emot kollektivavtalet i sig, men att det i det läge som verksamheten befinner sig i nu i värsta fall skulle kunna fälla den, tryckte förbundet ändå bara på för att avtalet skulle undertecknas illa kvickt. Inte ens med hjälp av enkla räkneexempel verkade företrädarna från Livs förstå situationen som Fukri och hans anställda befann sig i.

– Om du har 150 kronor och du vill köpa en bil för 200 kronor, hur gör du? Du kan inte köpa bilen, det är det jag försökte förklara för dem. Men att ge mig en chans så att jag kan spara pengar så jag kan köpa den här bilen, nej, då var det tvärnej. De menar att jag inte ska driva företag om jag inte kan ha kollektivavtal från dag ett, berättar han.

”Det värsta som hänt mig”

Likheterna är slående med Ingeborgs Bageri. När Fukri inte såg någon annan utväg än att skriva under kollektivavtal var även denna gång Ralf Larsson utsedd att medla i konflikten. När vi talar med Fukri delar han samma bild som Sema Mehdi har av Livsmedelsarbetareförbundet.

– Det är helt sjukt. Det här är det värsta som hänt mig på 20 år, säger han.

Nyheter Idag söker företrädare för Livsmedelsarbetareförbundet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag