Anställd i barnprojekt hade gängkriminell bakgrund

Bild: Augustsson, Jan/CC BY 4.0
  • Onsdag 13 mar 2024 2024-03-13
E-post 0

Ett EU-finansierat projekt i Järva med syfte att motverka att barn utsätts för kriminella miljöer har anställt en man med gängkriminell bakgrund, avslöjar Medborgerlig Samling.

Projektet, som fått 12 miljoner kronor via Europeiska Socialfonden (ESF), hade Stockholms stad som projektledare och gick ut på att barn på Järvafältet skulle delta i fritidsaktiviteter ledda av vuxna ”fritidslotsar”.

Men en av dessa har dömts för att ha tvättat pengar åt gängkriminella. Han har även tidigare dömts till ett 7-årigt fängelsestraff i Storbritannien för ett gängrelaterat grovt våldsbrott.

– EU har en bidragskarusell, där våra skattemedel tar vägen via Bryssel och kommer tillbaka i form av allehanda styrda projektbidrag. Så här går det när man försöker lösa lokala problem utan att ha lokalkännedom, säger Liselott Martynenko Agerlid, vice ordförande för MED Stockholms Stad och MEDs andranamn i Europavalet.

– Det är bara ännu ett bevis för att EU behöver reformeras i grunden och inte ägna sig åt saker som medlemsländerna sköter lika bra, eller bättre, själva. EU ska helt enkelt hålla tassarna borta, fortsätter hon.

Av mannens ansökningshandlingar framgår dessutom att han använt en lokalt välkänd person som är dömd till fängelse för grova brott som referens.

– Alla de här uppgifterna fanns bara en googling bort. Varför gör inte Stockholms stad ens rudimentära kontroller på personer som ska jobba med barn? Inkompetensen utsätter barn för oacceptabla risker, säger Liselott Martynenko Agerlid.

Läs även: Varannan sexåring i Järvaområdet talar inte ordentlig svenska

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag