Anställd på Migrationsverket: ”Vi släpper ut långt fler på gatan än vi utvisar”

Foto: Björn Bjarnesjö
  • Tisdag 11 apr 2023 2023-04-11
E-post 0

Av de omkring 13 000 utvisningsärenden som fanns kring årsskiftet är det fler än 9 000 personer med utvisningsbeslut som är efterlysta i Sverige. Det rapporterar tidningen Fokus, som dessutom skriver att anställda ”vittnar om kaos” på Migrationsverkets förvar.

Totalt har Migrationsverket sex så kallade förvar runt om i Sverige. Där sitter de personer som väntar på att bli utvisade och där det föreligger risk att personen inte tänker samarbeta eller rent av fly.

Vid årsskiftet fanns 13 036 öppna utvisningsärenden hos polisen som lämnats över från Migrationsverket. I dem gjordes bedömningen att polisen behövde hjälpa till för att genomföra utvisningen. I drygt 9 000 av dessa fall var personerna som skulle utvisas efterlysta.

Dessutom finns flertalet fall med personer som inte beviljats uppehållstillstånd men som därefter inte lämnats över till polisen.

Läs även: Turk ville inte utvisas – smetade in sig i tandkräm och satte eld på asylboende

En anställd på Migrationsverket vars jobb är att transportera dem som är i myndighetens förvar berättar att de ofta inte kan verkställa utvisningar på grund av att den med utvisningsbeslut stretar emot.

– Jag eskorterar en utvisad person till flygplatsen. Där ställer de till bråk vilket leder till att de inte får gå ombord. Och det behövs inte speciellt mycket för att säkerhetspersonalen säger ifrån. Sedan är det bara att köra tillbaka personen som skulle utvisas till förvaret igen, säger den anställde, som vill vara anonym, till Fokus.

”Bjuder dem på bussbiljetter”

Enligt den anställde upprepar man sedan proceduren så länge som man får hålla personen i förvar. Där får de befinna sig i två månader, en tid som kan bli förlängd till ett år.

Efter det måste myndigheten släppa dem fria.

– Vi släpper ut långt fler på gatan än vi utvisar.

Fokus: Vad händer med dem sedan?

– Vi bjuder dem på bussbiljetter så att de kan ta sig därifrån. Men i regel kommer någon polare och hämtar upp dem. Sedan är de borta.

I reportaget berättar dessutom anställda om flera missförhållanden på Migrationsverkets förvar och att narkotika ofta smugglas in till de intagna. Därtill så är personalens bakgrund oklar då det inte görs några säkerhetsprövningar och det krävs heller inte att du är svensk medborgare för att bli anställd.

– Vi har hemställt till regeringen att få kontrollera personal mot belastningsregistret samt att få göra säkerhetskontroller, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth i en kommentar till tidningen.

Läs även: Ville bli utvisad – knivhögg 18-åring

Läs även: ”Pinnjakt” på Migrationsverket bakom hög invandring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag