Anställda på Skatteverket har blivit hbtqi-certifierade

Foto: Magnus D (CC BY 2.0)
  • Tisdag 1 mar 2022 2022-03-01
E-post 358

SVERIGE En sektion på Skatteverket har blivit hbtqi-certifierad av RFSL. 18 anställda genomgick den normkritiska utbildningen till en kostnad av 75 000 kronor, berättar Skatteverkets pressavdelning för Nyheter Idag.

Slöseriombudsmannen var först att rapportera om hbtqi-certifieringen av en arbetsgrupp på Skatteverket. Hbtqi-certifiering är något som erbjuds av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

”Efter avslutad hbtqi-certifiering ska alla medarbetare ha fått en ökad kunskap om hbtqi, normer och hbtqi-personers livsvillkor samt ha förhållningssätt för ett inkluderande bemötande. Och er organisation ska ha påbörjat ett förändringsarbete för en öppen och inkluderande arbetsmiljö, samt ett välkomnande bemötande av besökare, kunder och samarbetspartners utifrån ett hbtqi-perspektiv”, skriver RFSL på sin hemsida.

Skatteverkets pressavdelning bekräftar för Nyheter Idag att en grupp anställda har blivit certifierade under 2021.

”Eftersom vi på Skatteverket handlägger ändring av det juridiska könet har vi kontakt med transpersoner som vill ändra sitt personnummer. Vi kommer även i kontakt med hbtqi-personer som ansöker om skyddade personuppgifter på grund av hot, våld och förföljelse.

För att vi ska ha ett bra bemötande måste vi få bättre kunskap och förståelse om hbtqi-personers livsvillkor. Därför inrättades ett pilotprojekt, där en grupp medarbetare tillsammans med RFSL genomgick en utbildning och planerade hur vi kan arbeta vidare med att utveckla vårt bemötande under de kommande åren. Den grupp medarbetare som fick utbildningen var personer som arbetar med skydd av personuppgifter och kommer i kontakt med dessa frågeställningar.

De medarbetare som genomgick utbildningen blev efteråt hbtqi-certifierade. Det är en sektion om sammanlagt 18 personer som genomgått utbildningen och den kostade totalt 75 000 kronor för de 18 medarbetarna.”

Läs även: Skatteverket: Både män och kvinnor kan föda barn

Läs även: Region har lagt över 2 miljoner kronor på hbtqi-certifiering: ”Otroliga pengar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag