Antalet arbetslösa ökar: Svårt för invandrare att få jobb

  • Torsdag 11 maj 2017 2017-05-11
E-post

SVERIGE På grund av att allt fler flyktingar skrivs in hos arbetsförmedlingen ökar nu antalet arbetslösa. Det berättar Sveriges Radio Ekot som tagit del av arbetsförmedlingens statistik. – Ja, det är ju ett trendbrott, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Statsminister Stefan Löfven (S) har satt upp ett mål om att Sverige ska ha lägst andel arbetslösa av alla länder i EU år 2020. Men den ambitionen ser ut att bli allt svårare att nå. Nya siffror från Arbetsförmedlingen, som Sveriges Radio Ekot tagit del av, visar att antalet arbetslösa ökar.

Ekot har talat med Annika Sundén, analyschef hos Arbetsförmedlingen, och hon säger att det är första gången sedan 2013 som antalet inskrivna ökar hos myndigheten.

– Ja, det är ju ett trendbrott, säger hon.

Samtidigt är andelen arbetslösa oförändrad, utan trendbrottet består i att antalet ökar. I april var 364 000 individer inskrivna som arbetslösa, en ökning med 4000 jämfört med samma månad förra året.

– Det här förklaras av att den stora grupp som kom som flyktingar under hösten 2015 får sina uppehållstillstånd, och då kommer de till Arbetsförmedlingen och blir inskrivna i etableringsprogrammet, säger Annika Sundén.

Ökningen förklaras av att Sverige tagit emot en stor grupp migranter de senaste åren. Samtidigt är skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes och utrikes födda stor. För inrikes födda var arbetslösheten endast 4 procent, men motsvarande siffra för utrikesfödda är hela 22 procent.

Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar Arbetsförmedlingens siffror på Facebook och han poängterar att trenden visat att arbetslösheten ökar för gruppen invandrare.

”Antal arbetslösa invandrare har ökat flera år i rad, men total arbetslöshet sjönk tills nu. Orsaken är att majoritetsbefolkningens arbetslöshet sjönk, och eftersom det är en större grupp dominerade de totaltrenden”, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag