”Anti-lockdown-Rambo” jagas av belgisk polis – stal vapen och hotade virolog

Bild: Lendert Van Laer/CC BY-SA 3.0/Belgiska polisen
  • Torsdag 20 maj 2021 2021-05-20
E-post 130

BELGIEN Hundratals belgiska poliser jagar 46-årige korpral Jurgen Conings  som deserterade från belgiska armén på måndagen efter att ha stulit flera vapen. Conings har hotat landets ledande virolog Marc Van Ranst och svurit att slåss till döden mot landets lockdown-politik.

Conings stal en pistol, ett maskingevär och hela fyra raketgevär och misstänks gömma sig i nationalparken Hoge Kempen nära den nederländska gränsen, rapporterar Daily Mail

På onsdagen var 250 soldater inblandade i jakten på Conings, vars övergivna bil hittades på tisdag kväll. I bilen fanns de fyra raketgevären och minor.

Läs även: Polisjakt efter mördare med vägspärrar på Lidingöbron – skjuten person hittad i bil

Polisen tror att Conings för närvarande är beväpnad med en pistol och ett halvautomatiskt maskingevär. Han har stridserfarenhet som prickskytt, var arméinstruktör i strid i fientliga miljöer och beskrivs som ett ”akut hot”.

– Det finns tecken på att han är våldsam och under de senaste 24 timmarna har det framkommit bevis som visar att den här mannen utgör ett akut hot, säger justitieminister Vincent Van Quickenborne till tv-kanalen VRT.

Han har lämnat flera skriftliga meddelanden, bland annat ett där han skriver till sin familj att han ”inte längre kan leva i ett samhälle där politiker och virologer har tagit allt i från oss”.

Hans meddelanden beskrivs av Eric Van Duyse, talesperson för den federala åklagaren, som ”oroande” och innehåller hot mot olika personer, bland annat Belgiens ledande virolog Marc Van Ranst.

Van Rast har liksom Anders Tegnell i Sverige blivit en mediekändis under pandemin, och levde sedan tidigare under hot från coronaskeptiker och högerextremister. Han har nu flyttats till en hemlig och säker plats av polis.

Belgiska antiterroristmyndigheten övervakade Conings sedan tidigare som en av omkring 30 militärer med kända extremistsympatier, men var trots det anställd som tränare för soldater inför uppdrag i utlandet.

Läs även: Han är IS skräck – Iraks ”Rambo” uppges ha dödat 1500 jihadister

Läs även: Tre döda i terrorattack i Belgien – gärningsmannen skrek ”Allahu akbar”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag