Antirasistisk demonstration i blåsväder – anklagas för att ha använt IS terrorhälsning

  • Söndag 25 okt 2015 2015-10-25
E-post 1683

TROLLHÄTTAN Söndagskvällens antirasistiska demonstration i Trollhättan, som skulle markera mot vansinnesdådet på skolan Kronan i torsdags, anklagas för att ge stöd åt terrorgruppen Islamiska staten efter att hundratals människor gjort Islamiska statens terrorhälsning. – Jag ska utreda detta, säger Elias Giertz, journalist på tidningen Expressen som under söndagen bevakade demonstrationen, till Nyheter Idag.

Efter att den här artikeln skrevs kom Nyheter Idag i kontakt med personer som kunde ge en förklaring till varför man höll ett pekfinger i luften – samma gest som är mycket förknippad med terrorstaten ISIS.  Det visade sig att den gest man använt oturligt nog är samma som ISIS använder, men man har haft ett helt annat syfte med den.

Läs också: Därför höll de fingret i luften på demonstrationen: “Vi är alla en”

Omkring 500 människor samlades under söndagskvällen på skolgården utanför skolan Kronan i Trollhättan för att hedra 20-årige Lavin Eskandar och den 15-årige eleven Ahmed Hassan som i torsdags förmiddag brutalt höggs ihjäl av en 21-årig svärdbeväpnad man.

Plötsligt lyfte hundratals av demonstranterna ett pekfinger mot skyn i – en ökänd islamistisk hälsning. Bilder från demonstrationen, och den islamistiska hälsningen, spreds av alla större svenska medier. Däribland Sveriges Radio och kvällstidningen Expressen.

Efter att Sveriges Radio uppmärksammats på att pekfingret har en islamistisk innebörd togs bilder från demonstrationen bort från såväl hemsidan som Twitterkontot.

”Vi tog bort bilden för att undvika en ev sammanblandning med andra tecken än det som sannolikt avsågs”, Twittrade den skattefinansierade mediejätten under kvällen.

SR kunde dock inte svara på vad demonstranterna menade med gesten om inte den ökända IS-hälsningen.

Expressen: ”Ska utreda detta”

Även Expressen publicerade under söndagskvällen bilder från demonstrationen där man i förgrunden ser hur släktingar till en av dem som mördades i torsdags samlats runt en bil för att göra IS-hälsningen.

– Jag vet vilken artikel du pratar om och jag ska utreda detta, säger Expressenjournalisten Elias Giertz till Nyheter Idag.

Giertz berättar att han själv inte har läst artikeln men att det ”fladdrat förbi” i hans flöde och att han ska ta upp frågan med redaktionen.

– Jag måste kolla vilka diskussioner vi eventuellt har haft på redaktionen, säger han och ber att få återkomma.

Nyheter Idag har även sökt Sveriges Radio P4 Väst för en kommentar. På Twitter anklagas Sveriges Radio för att agerat ”nyttig idiot”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag