Antirasistisk feminist twittrade under hashtaggen #killallwhitemen

Feministen och antirasisten Bahar Mustafa gillar inte vita män, alls. Bilden är ett fotomontage / Faksimil Youtube, Facebook.
  • Tisdag 19 maj 2015 2015-05-19
E-post 907

LONDON Den brittiska feministen, antirasisten och hbtq-aktivisten Bahar Mustafa har på kort tid lyckats göra sig till ovän med stora delar av Storbritannien efter att hon, i sin roll som studentkårsordförande på ett Londonuniversitet, bannlyst män från att delta på ett antirasistiskt möte och uppmanat till massmord på vita.

Alla djur är jämlika, men några är jämlikare än andra, skrev den brittiske författaren George Orwell. Kanske stämmer det in på hur det brittiska universitetet Goldsmiths studentkårsordförande har resonerat under de senaste månaderna, då turerna kring henne har varit många.

Från att ha bannlyst vita från att medverka under ett antirasistiskt protestmöte har hon nu gått till att uppmana till folkmord på vita.

Det hela började med att Bahar Mustafa, 27, ordförande för välfärds- och mångfaldssektionen vid det Londonbaserade universitetets studentkår bannlyste män och vita människor från att delta på ett antirasistiskt möte.

– Om du är en man eller vit och har blivit inbjuden, var snäll och dyk inte upp eftersom jag bjöd in sån många och hoppas att ni är ansvarsfulla nog att respektera att detta är ett event enbart för BME-kvinnor och icke-binära människor, skrev hon om eventet på sin Facebooksida i mitten av april.

BME är en förkortning för Black and Minority Ethnic medan icke-binär är en person med en könsidentitet som inte passar in i de traditionella könskategorierna.

”Omvänd rasism och omvänd sexism existerar inte”

Kritiken lät dock inte vänta på sig, och nyheten blev snabbt nationellt stoff. Mustafas motståndare menade att hon själv handlade rasistiskt genom att utesluta människor med en viss hudfärg. Universitetsledningen själv uttryckte sin oro över den kvinnliga studentens agerande, men några åtgärder vidtogs inte. I stället kunde Mustafa obehindrat fortsätta med sitt korståg mot människor med fel hudfärg.

– Jag, kvinna och etnisk minoritet, kan inte vara rasistisk eller sexistisk mot vita män, eftersom rasism och sexism beskriver privilegiestrukturer baserade på ras och kön, sa hon i ett tal inför några av lärosätets studenter efter att hon anklagats för just rasism och sexism, rapporterar London Evening Standard.

Eftersom färgade kvinnor och sociala kön i minoritet inte är privilegierade kan de heller inte vara rasister eller sexister, fortsatte hon att förklara i sitt tal.

– Omvänd rasism och omvänd sexism existerar inte.

Uppmanade till massmord på vita

I början av maj började Mustafa att twittra under hashtaggen #killallwhitemen, samtidigt som hon använde studentkårens officiella twitterkonto för att kalla meningsmotståndare för white trash, skriver London Evening Standard.

Detta fick bägaren att rinna över för flera studenter, och som svar började man skriva under en protestlista med målet att få Mustafa avsatt från sin position.

I ett försvarsbrev förklarar Mustafa i sin tur att användandet av exempelvis hashtaggen #killallwhitemen helt enkelt är ett internskämt ofta förekommande i den queerfeministiska rörelsen.

– Det är ett sätt för oss att återta makten från det trauma som många av oss har fått gå igenom som queers, kvinnor, färgade människor, vi som får motta rasism, misogyni och homofobi dagligen, skrev Mustafa i sitt brev.

Om tre procent av universitetets studenter skriver under protestlistan kommer ett misstroendevotum att hållas – där krävs att 33 procent av de röstberättigade röstar ja, för att få Mustafa avsatt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag