Antirasistisk senator avslöjad med ”blackface”

Bild: Eastern Virginia Medical School
  • Söndag 3 feb 2019 2019-02-03
E-post 97

USA Virginias demokratiska guvernör Ralph Northam, som profilerat sig som en antirasist och Trumpmotståndare, har avslöjats i ett blackfacefoto från sin årsbok i skolan. Northam erkände först att det var han i fotot men tog senare tillbaka det. Däremot erkänner han att maskerat sig som blackface – när han dansade som Michael Jackson.

Demokraten Ralph Northam kampanjade för guvernörsposten i Virginia som en antirasistisk kandidat. Han ägnade svarta kyrkor särskild uppmärksamhet, och besökta två-tre varje söndag, enligt Washington Post.

Efter upploppen i Charlottesville krävde Northam att monument som hyllade Sydstaterna skulle rivas. Northam har motsatt sig Trumps politik gentemot illegala migranter, och sagt att ”vi kommer göra allt vi kan för att migranter ska känna sig bekväma här”. Han har även kallat Trump en narcissistisk galning.

Northam vann guvernörsvalet och tillträde som Virginias guvernör i januari 2018.

Nu har Northam avslöjats på en bild från sin skolas årsbok 1984. Bilden föreställer en man i ”blackface” som står bredvid en annan man i Ku Klux Klan-dräkt.

Blackface

”Blackface” innebär att måla ansiktet svart med bränd kork, färg eller skoputs för att se ut som en svart person, och var vanligt bland amerikanska revyartister i så kallade ”minstrel”-shower fram till mitten av 1900-talet, när det hela började betraktas som rasistiskt.

Den mest kända blackface-performern är den amerikanske estradören Al Jolson.

Nyligen avgick Floridas statssekreterare Michael Ertel efter att ha avslöjats i "blackface" på en bild från 2005.

Läs även: Attacken på kulturministerns frisyr – ”typ blackface för håret”

Bilden publicerades först av sajten Big League Politics, men har nu publicerats i flera amerikanska medier.

Northam erkände först att han poserar på fotot, men ville inte uttala sig om det var han som var mannen i ”blackface” eller Ku Klux Klan-dräkt.

– Jag beklagar djupt mitt beslut att uppträda, som jag gjorde, i detta foto och för den smärta beslutet orsakat då och nu, sade Northam i ett uttalande.

Cirkusen har fortsatt – numera hävdar Northam att det inte är han i fotot och att han inte sett årsboken förrän alldeles nyligen.

– I går kväll fick jag till slut möjligheten att sätt mig ner och titta på bilden i detalj. Det är inte jag, sade Northam på en presskonferens på lördagen.

Han erkänner däremot att han vid ett annat tillfälle använt blackface-maskering – när han skulle uppträda som Michael Jackson i en danstävling smetade han in ansiktet med skokräm.

Enligt Washington Post, så var Northam på väg att köra en ”Moonwalk” – Michael Jacksons signaturmove – under presskonferensen som respons på en fråga från en reporter. Men det hela avstyrdes av Northams tårögda fru.

Under presskonferensen så berättade Northam att han vill använda avslöjandet med bilden som ett sätt att överbrygga de etniska motsättningarna i Virginia.

I en film ber guvernören om ursäkt och lovar att göra allt för att återvinna väljarnas förtroende. Han säger också att han kommer att sitta kvar som guvernör.

 

Men det har inte hjälpt. En rad tunga namn inom Demokraterna uppmanar nu Ralph Northam att kasta in handduken. Bland annat förre vicepresidenten Joe Biden samt flera primärvalskandidater i det kommande presidentvalet 202o som Elisabeth Warren, Kirsten Gillibrand, Julian Castro, Cory Booker och Kamala Harris. Även den demokratiske talmannen i representanthuset Nancy Pelosi har anslutit sig till de som tycker Northam ska avgå.

En hashtagg har också startats i sociala medier för att ytterligare öka pressen på Northam – #resignralph.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag