Antisemitiskt Initiativ: Riksdagskandidaten Javidi skickade judetexten till FI före publicering

Fi:s partiledare Gudrun Schyman talar 2014. Foto: Frankie Fouganthin
  • Söndag 29 jul 2018 2018-07-29
E-post 235

Feministiskt Initiativs riksdagskandidat, clownen Oldoz Javidi hamnade i blåsväder efter en intervju där hon drömde om en lösning att israeler skulle flyttas till USA. Feministiskt Initiativs ledning fördömde hennes uttalande. Men nu hävdar Javidi att hon mejlade sina intervjusvar till partiet innan publicering. UPPDATERAT.

Oldoz Javidi har nu meddelat att hon lämnar sin kandidatur.

Det fortsätter storma kring clownen och riksdagskandidaten för Feministiskt Initiativ Oldoz Javidi. För en vecka sedan förklarade partiledningen i FI att man hade fortsatt förtroende för Javidi, men att hon skulle få gå ”utbildning” efter att ha gjort ett uttalande om israeler i en intervju med Feministiskt Perspektiv.

Läs mer: Trots antisemitismen – Fi låter Oldoz Javidi stå kvar på riksdagslistan

Men nu har partiledningen ändrat sig. Man säger i ett uttalande på sin hemsida sig inte längre ha förtroende för Javidi och uppmanar henne att avsluta sin kandidatur. Detta beror på att Javidi ”inte längre samverkar med partistyrelsen för att återskapa förtroendet för henne och partiet, med anledning av det antisemitiska uttalande hon gjorde i Fempers som Feministiskt initiativ tagit starkt avstånd från.”

Oldoz Javidi menar att partiet redan innan intervjun publicerades visste om vad hon sagt, eller snarare skrivit, då det var en mejlintervju.

I ett debattinlägg på Expressen Kultur berättar Javidi hur hon deltog som FI:s representant på den Israelkritiska båtmanifestationen Ship to Gaza. Under resans gång fick hon intervjufrågor på mejl av Feministiskt Perspektiv som hon svarade på. Nu berättar Oldoz Javidi att partiet fick möjlighet att påverka hennes svar innan den publicerats.

”Jag skickade texten vidare till Fi för granskning innan publicering då jag ansåg mig vara för starkt känslomässigt påverkad för att själv kunna bedöma den”, skriver Javidi.

I debattinlägget skriver Javidi vidare att hennes ord förvridits, och att andra ord lagts i hennes mun.

”Det gick till den grad att inga av mina ursprungliga ord längre fanns kvar. Mina ord som handlade om vänskap mellan Israel och USA och citatet “bjuda över vännerna till sig” har bytts ut till etnisk rensning, fördrivning och utrotning av judar”, påstår Oldoz Javidi.

Enligt Oldoz Javidi syftade hennes citat där hon drömde om en lösning på Israel-Palestinakonflikten inte på judar. Utan på israeler rent generellt.

”Staten Israel är inte synonymt med judar”, skriver Javidi.

Israels befolkning består till 75 procent av människor med judisk börd.

Oldoz Javidi har i sin text bett om ursäkt om hennes citat sårat någon oavsiktligt.

Olodoz Javidi drömmer om en lösning på Israel-Palestinakonflikten

"Min inofficiella åsikt som privatperson är lite mer fantasibaserad. Israel har ockuperat ett annat land. Drivit människor på flykt från deras eget hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet. Det finns inget försvarbart i det överhuvudtaget. Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?"

Ur intervju i Feministiskt Perspektiv, numera raderat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag