”Är det bra teve eller?” – producenterna av ”Tunnelbanan” undanhöll filmbevis från Polisen

  • Fredag 28 aug 2020 2020-08-28
E-post 165

STOCKHOLM Vid ett våldsamt ingripande från ordningsvakter i Stockholms tunnelbana var ett filmteam från Kanal 5:s ”Tunnelbanan” närvarande och dokumenterade händelsen, men när Polisen ville ta del av materialet för att reda ut vad som hänt vägrade produktionsbolaget Alaska Film och TV att samarbeta.
– Vi följer vårt journalistiska uppdrag och värnar det förtroende som inspelningssituationen bygger på, säger Anders Knape, bolagets nuvarande VD.

En natt i början av sommaren 2018 uppstod en tumultartad situation i anslutning till Slussens tunnelbanestation. Det började mede att en ung man nekades att åka tunnelbana med hänvisning till att han var för onykter, vilket hans sällskap, en liten späd kvinna, tyckte var onödigt då hon ansåg att hon kunde ta hand om honom då de ändå skulle åt samma håll.

Vad som sedan hände är inte lika tydligt. Det uppstod ett tumult där den späda kvinnan fälldes till marken och handfängslades, och i samband med detta lyckades hon riva den kvinnliga ordningsvakt som höll ned henne på marken. Själv hävdar hon att det inte var meningen, att hon låg på mage med armarna på ryggen och upplevde mycket smärta när hon råkade riva ordningsvakten.

En kvinna som stod i närheten och bevittnade händelserna hamnade på oklara grunder själv i ordningsvakternas väg.

– Ordningsvakterna tog då fram sina batonger och en av dem vrålade ”backa” samtidigt som han slog oss. Såg helt galen ut och vi hade inte ens en möjlighet att backa eftersom han slog samtidigt på en gång, berättar kvinnan i förhör.

Kvinnan fick ta emot två slag på benet så att hon föll omkull varpå även hon belades med handfängsel. Enligt den ordningsvakt som slog henne var det för att han ville ”minska skaderisken för både henne att bli mer skadad, och honom själv att bli mer skadad”.

Flera ordningsvakter vittnar om en kaotisk situation som var svår att hantera, men att allt som gjordes från deras sida var inom lagens ramar. En av dem är dock kritisk till kollegornas ingripande och menar i förhör att våldsanvändningen var helt onödig. Han valde kort efter händelsen att säga upp sig.

Allt filmades – men filmen är borta

På plats på Slussen denna juninatt var även två personer från produktionsbolaget Alaska film och tv som gör tv-programmet ”Tunnelbanan” för Kanal 5. I programmet följer filmteam några olika ordningsvakter under arbetet i Stockholms tunnelbana.

En kameraman filmade stora delar av ingripandet, och enligt samme ordningsvakt som var kritisk mot sina kollegors agerande hade filmteamet några dagar senare visat upp filmen från händelsen för några av ordningsvakterna. Han berättar i förhör att hans kollegor tyckt att ingripandet som visades på filmen var ”fränt” och ”häftigt” och hade skrattat åt det. Själv tyckte han definitivt inte att det var något att skratta åt.

Men några veckor efter händelsen mejlar en person på Alaska Film och TV till Polisen och uppger att han tittat på materialet och konstaterat att de inte har någon film från händelsen, då filmteamet skulle ha anlänt för sent till platsen.

När polis senare granskar en film som spelats in med en av ordningsvakternas kroppskameror blir det dock tydligt att filmteamet är på plats under större delen av händelsen, och man kan även höra någon fråga om det blir bra teve. Då polisen kontaktar produktionsbolaget ett drygt halvår efter händelsen får de svaret att filmen inte längre finns kvar då de bestämt sig för att inte använda den i något program. Produktionsbolaget ville inte heller uppge för polis vilka som ingick i filmteamet, varför dessa inte har kunnat höras som vittnen i utredningen.

Nyheter Idag har frågat Alaska Film och TV om deras bristande intresse av att samarbeta med Polisen.

– Det handlar inte om att vilja eller inte vilja samarbeta med polisen. Vi behöver hålla isär begreppen – vi liksom den stora majoriteten av annan media har som rutin att inte lämna ut dokumentärt material som ingår i våra produktioner. Vi följer vårt journalistiska uppdrag och värnar det förtroende som inspelningssituationen bygger på, skriver Anders Knape, VD för Alaska Film och TV, i ett mejlsvar till Nyheter Idag.

Knape påpekar också att det under inspelningen handlar om stora mängder videomaterial, och att all annan material än det som ingår i de färdiga produktionerna raderas vid produktionens slut av hänsyn till den personliga integriteten. Han förklarar också att de inte har någon särskild policy för att lämna ut material till Polisen annat än den journalistiska principen. Vid misstänkt grov brottslighet kan Polisen begära ut material.

Anders Knape tillträdde som VD ett halvår efter händelsen vid Slussen och har därför ingen direkt kunskap om hur det då resonerades inom företaget, men hans uppfattning är att inget fel har begåtts.

– Som jag uppfattar ärendet har vi agerat korrekt, i linje med det uppdrag vi har haft och hanterat materialet på det sätt som vi ska, skriver Knape.

Domen faller – ingen döms

Idag meddelades domen vid Stockholms tingsrätt, och den kvinna som åtalades för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman frias helt med hänvisning till att flera vittnen uppgett att hon slängdes ned på marken och att vakterna använt mycket våld. Den kvinnliga ordningsvakt som blev riven har samtidigt varit osäker på de uppgifter hon lämnat, vilket kanske inte är konstigt med tanke på att mer än två år har gått sedan händelsen inträffade.

Den ordningsvakt som åtaldes för misshandel alternativt tjänstefel frias också, med hänvisning till den kaotiska situation som rådde, och att den misstänkte därför ”varit av uppfattningen att våldsanvändning krävdes”, och då ”syftet med agerandet varit att hantera den uppkomna situationen kan hans handlande inte heller bedömas som vårdslöst.”

Läs även: Extra kvällspatrull ska skapa trygghet för poliser i Rinkeby

Läs även: Så vilseleder DN läsarna om påstådd rasistskandal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag