”Ärad vare flottan”: Här hyllar Putin den ryska krigsmakten som besegrade svenskarna

  • Söndag 30 jul 2017 2017-07-30
E-post 142

RYSSLAND Under ett högtidligt tal hyllande Rysslands president Vladimir Putin den ryska flottan med pompa och ståt. Detta åtföljdes av en parad och uppvisning av örlogsfartyg samt mindre fartyg. – Ärad vare flottan, utbrast Putin varpå hurra-ropen dundrade i S:t Petersburg inför tusentals åskådare.

Sista söndagen i juli är flottans dag i Ryssland och i år satsas det extra mycket på evenemanget. Firandet har sin början i slaget om Hangö udd i slutet av juli 1714, den sydligaste udden på Finlands fastland. Där försökte den svenska marinen hålla ryssen stången, men misslyckades då ryssarna var betydligt fler till numerären.

Numer är flottans dag i Ryssland att betrakta som den marina varianten av militärparaden i Moskva. En rad olika örlogsfartyg och mindre stridsbåtar visas upp på paraden i floden Neva som flyter genom S:t Petersburg. På plats är rysslands president Vladimir Putin som höll ett högtidligt tal för att hyllar den ryska flottan.

– Idag löser marinen inte bara de traditionella uppgifterna, utan möter också nya utmaningar och ger ett viktigt bidrag i kampen mot terrorism och pirater, sade Putin under sitt tal.

Även ubåtar och flygfarkoster deltog i de militära festligheterna där flottan visades upp inför tusentals åskådare på plats i S:t Petersburg.

Ryssland har de senaste året satsat kraftigt på att modernisera och rusta upp landets militära förmåga. Ökade spänningar mellan Ryssland och västländer, inte minst med anledning av  situationen i Ukraina och annekteringen av Krim, har skapat en stor osäkerhet för länderna runt Östersjön, synnerligen för de baltiska staterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag