Arbetsdomstolen slår fast: Abortvägrande barnmorskan är ej diskriminerad

Foto: Fakismil SVT.se samt arbetsdomstolen.se
  • Onsdag 12 apr 2017 2017-04-12
E-post 2054

STOCKHOLM Den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark har fått sitt fall prövat i Arbetsdomstolen som slår fast att hon inte diskriminerats. Nu kan Grimmark lägga ner eller gå vidare med fallet till EU-nivå.

Den religiösa barnmorskan Ellinor Grimmark vägrade utföra aborter som barnmorska. Därför fick Grimmark det svårt att få en anställning när hon sökte jobb vid flertalet sjukhus i Jönköpings län. Sjukhusen ville inte anställa en barnmorska som inte kunde tänka sig utföra de arbetsuppgifter som ingår i uppdraget.

LÄS ÄVEN: Arbetsrättsexperten om abortvägrande barnmorskan: ”Hon kommer torska så det smäller om det!”

Eftersom Grimmark nekades anställning anmälde hon, 2014, Region Jönköping till diskrimineringsombudsmannen, som inte ansåg att det handlade om diskriminering.

När Grimmark inte fick rätt hos diskrimineringsombudsmannen gick hon vidare med ärendet genom att stämma Region Jönköping och kräva skadestånd. Tingsrätten gav henne inte rätt vilket innebar att hon på egen hand fick stå för rättegångskostnaderna på närmare en miljon kronor.

Hovrätten beslöt att inte gå vidare med fallet vilket då föranledde Grimmark att istället vända sig till Arbetsdomstolen som under onsdagsmorgonen avgjorde saken; Grimmark är inte diskriminerad.

Arbetsdomstolen slog fast:

– att bedömningen enligt diskrimineringslagen leder till att det inte varit fråga om direkt diskriminering eftersom regionens beslut att inte erbjuda barnmorskan arbete inte grundades på hennes religiösa övertygelse utan på att hon inte avsåg att utföra vissa arbetsuppgifter som ingick i anställningarna

– att bedömningen enligt diskrimineringslagen innebär att det inte heller varit fråga om indirekt diskriminering eftersom regionen haft rätt att ställa upp ett krav att alla barnmorskor ska vara beredda att arbeta med alla arbetsuppgifter inom kvinnoklinikerna inklusive arbete med aborter,

– att det inte skett någon kränkning av barnmorskans åsikts- och yttrandefrihet.

Nu finns möjligheten att driva fallet vidare på EU-nivå.

En sekulär inställning, likt den vi har i Sverige, till abort är den dominerande inställningen i Europa men abortmotståndare är på frammarsch i flera länder.

Polen, Irland, Malta och Vatikanstaten är exempel på länder där abort antingen är totalförbjudet eller där lagstiftningen är mycket sträng.

En kvinna som gör abort på Irland riskerar upp till 14 år i fängelse. Att ens ”främja” eller ”förespråka” abort är även det straffbart. På Malta kan en kvinna som gör abort dömas till 1,5-3 år i fängelse. Det uppger SVT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag