Arnstad försvarar Socialdemokraternas historia efter omtalade dokumentären

Faksimil ur dokumentären. Inklippt i bild Henrik Arnstad. Foto: CC Frankie Fouganthin
  • Onsdag 1 aug 2018 2018-08-01
E-post 3875

SVERIGE ”Förbannad lögn” och ”fascistiska propagandafilmen” är två av Henrik Arnstads omdömen om Sverigedemokraternas film om Socialdemokraternas historia. Nu rasar debatten i sociala medier. ”Ganska tramsig”, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein om kritiken.

Tidigare under onsdagen rapporterade Nyheter Idag att Sverigedemokraternas tidning Samtiden publicerar en egenproducerad dokumentär om Socialdemokraternas historia. Filmen tar upp Socialdemokraternas historiska kopplingar till bland annat nazism, rasbiologi och tvångssteriliseringar.

Inte helt oväntat väcker filmen starka känslor, både för och emot Socialdemokraterna. Vid 20-tiden på onsdagskvällen har filmen ungefär 75 000 spelningar på Youtube och i kommentarsfältet möter Socialdemokraterna hård kritik.

”Spiken i kistan för Socialdemokratin. Ett av de smutsigare partierna som någonsin funnits på vår planet. Precis som den vidriga kommunismen och lika vidriga nazismen, hör även detta vedervärdiga parti hemma på historiens skräphög”, lyder ett av hundratals omdömen.

Henrik Arnstad tar S i försvar: ”Förbannad lögn”

Tidigare har statsminister Stefan Löfven anklagat Sverigedemokraterna för att vara ett ”nyfascistiskt” parti. När SVT tidigare intervjuade Löfven om den saken hänvisade statsministern till författaren och historikern Henrik Arnstad som gett ut en bok om just detta.

Men när nu Sverigedemokraterna istället kastar ljus på Socialdemokraternas historia väljer Arnstad att ta Socialdemokraterna i försvar.

”Socialdemokratin och arbetarrörelsen var Sveriges i särklass starkaste och mest pålitliga antinazistiska kraft under 1930-talet och andra världskriget. Det är den historiska sanningen. Allt annat är förbannad lögn”, skriver han på Twitter och retweetas av bland annat inrikesminister Morgan Johansson (S).

I en annan tweet kallar han dokumentären för den ”fascistiska propagandafilmen”.

SD om kritiken: ”Ganska tramsig”

Av de argument som förekommer emot filmen tas bland annat upp att tidningen Aftonbladet på 30-talet inte var kopplad till Socialdemokraterna. Visserligen är det inte heller något som påstås rakt ut i filmen, men många tittare gör kopplingen att kvällstidningen även då var ett organ åt arbetarrörelsen.

Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein som säger att partiet överlag fått positiva reaktioner på filmen. Vad gäller kritiken menar han att den är ”ganska tramsig”.

– Den respons vi fått hittills, som varit negativ, har varit i min mening ganska tramsig. Man har varit inne på någon enskild liten sak, försökt försvara Aftonbladet. Men kärnan, Socialdemokraternas rasbiologi, den har inte angripits. Det är smådetaljer som kritiseras.

Den omdiskuterade dokumentären finns att ta del av hos tidningen Samtiden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag