Aron Flam åtalas för upphovsrättsbrott

Foto: Frankie Fouganthin CC BY SA 2.0
  • Fredag 17 jul 2020 2020-07-17
E-post

STOCKHOLM Komikern Aron Flam åtalas för brott mot upphovsrättslagen för omslaget till sin bok ”Det här är en svensk tiger”. Det meddelar åklagaren David Ludvigsson på fredagen.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om utredningen mot Aron Flam som misstänks för upphovsrättsbrott efter att ha använt en omarbetad version av verket ”En svensk tiger” på omslaget till sin bok. Stiftelsen Beredskapsmuseet äger upphovsrätten till ”En svensk tiger” och var de som anmälde Aron Flam.

På fredagen kom beskedet att åklagaren väcker åtal mot Flam ”för att med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten”.

– Målsäganden, tillika upphovsrättsinnehavaren, har polisanmält att intrång skett i verket ”En svensk tiger”. Upphovsrättsinnehavaren har dessutom flera gånger framfört till den åtalade att han begått intrång i upphovsrätten. Den åtalade har förnekat brott och invänt att han haft rätt att använda verket i satirsyfte, säger åklagaren David Ludvigsson i ett pressmeddelande.

– Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Nu får domstolen göra den slutliga avvägningen mellan de motstående intressena i det här konkreta ärendet.

Vid ett polistillslag i juni beslagtogs den tredje upplagan av boken på 2 282 exemplar.

– Det handlar inte om censur av själva innehållet i boken. Det är bokens omslagsbild som jag menar innebär brott mot upphovsrätten till verket ”En svensk tiger”. Eftersom omslaget hänger ihop med själva boken, och inte kan separeras från den, så har böckerna beslagtagits, säger David Ludvigsson.

Aron Flam förnekar brott och menar att den bild som han använder inte är densamma som ”En svensk tiger”. Skillnaden mot originalverket är bland annat att Flams tiger bär nazistarmbindel och gör Hitlerhälsning.

Åklagaren hävdar att Aron Flam även har publicerat bilden i originalskick på internet – något Flam tillbakavisar.

– Jag har inte publicerat en enda bild som inte är bearbetad, säger han till Nyheter Idag.

Två personer, Flams förläggare och grafiker, var tidigare misstänkta men har avskrivits från utredningen.

– Det är vi väldigt tacksamma för, säger Flam.

Läs även: Aron Flam: ”Åklagaren vill ha möjlighet att spåra upp och förstöra redan sålda böcker”

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag