Arvid Halléns nyårskrönika: Nästa år är farsoten över

Arvid Hallén Foto: Epic Fireworks CC BY-SA 2.0
  • Måndag 28 dec 2020 2020-12-28
E-post 81

Ett hemskt år, ett annus horribilis, går mot sitt slut och ett nytt år inträder. Det nya året kommer att bli långt bättre än det förra. Nyheter Idags politiske kommentator Arvid Hallén blickar tillbaka på ett 2020 som präglades svårt av coronaviruset. Han blickar också framåt in i det nya året och ser skäl att vara hoppfull.

Sedan 46 f.Kr. då den julianska kalendern infördes har vårt år inletts i januari. Månaden är döpt efter den romerska guden Janus, en gud med två ansikten, ett som blickar framåt och ett som blickar bakåt. Han är därför en återkommande besökare i nyårskrönikor.

I år finns en annan mer passande romersk gud att åkalla. När året är som mörkast, när kyla och död härskar i naturen medan människorna plågas av århundradets farsot, kan vi minnas guden Sol Invictus, den obesegrade solen.

För solen har inte övergivit oss. Dagarna blir redan långsamt längre och ljusare. När värmen, livet och grönskan återvänder kommer också farsoten att trängas undan. Dels av det sundare vädret, men också av de högeffektiva vaccin som vetenskapen och läkemedelsbolagen i makalös hastighet har stampat ur jorden.

Sveriges vaccinsamordnare menar att redan i mitten av april kommer alla svenskar i riskgrupperna att ha vaccinerats, och innan sommaren kommer alla svenskar som vill få vaccin.

Vaccinet innebär att den efterlängtade flockimmuniteten snart är på plats. Och redan innan dess kommer sjukdomens börda att bli mindre betungande, eftersom de som riskerar svårast sjukdom vaccineras först.
Därmed är farsoten snart över. Vaccinet betyder att det inte blir någon tredje våg under hösten 2021.

Det betyder också att ekonomin snabbt kommer att vända uppåt. De dystra ekonomiska nyheter som vi har fått oss till livs har fokuserat på de företag som gått i konkurs och de människor som blivit arbetslösa. Det är en viktig och dramatisk historia.

Men en annan lika viktig historia har fått mindre uppmärksamhet: De allra flesta människor har inte blivit arbetslösa. De har fortsatt fått in pengar på kontot, medan de kraftigt minskat sin konsumtion.

Man reser inte, man går inte ut och äter, man avstår köp av kapitalvaror. Man väntar och ser. Därför har nu många människor, i Sverige och utomlands, ovanligt välfyllda bankkonton.

I sommar kommer folk att börja konsumera igen i takt med att restriktionerna kan hävas, och det med besked. Vi kommer att få en mycket snabb V-formad ekonomisk återhämtning. Jobben kommer tillbaka i de drabbade branscherna och arbetslösheten faller när ekonomins hjul åter får upp farten.

Men först måste vi genomlida en mörk och dödlig vinter. På ett sätt börjar det nya lyckligare året inte den 1 januari, utan först med ljusets, naturens och livets återkomst.

Det finns därför anledning att fira ordentligt också den 20 mars, då den obesegrade solen återvänder till vårdagjämningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag