Åsa Romson avgår – Nu tänker Löfven ombilda regeringen

Nu tänker Löfven (t.v) ombilda regeringen efter att det står klart att Romson (t.h) avgår. Foto: Nyheter Idag samt Wikimedia Commons
  • Måndag 9 maj 2016 2016-05-09
E-post 306

STOCKHOLM Under måndagen meddelade Miljöpartiets valberedning att Åsa Romson inte föreslås till omval som språkrör. Kort efter kom beskedet att Romson kommer lämna sin roll som statsråd. Nu agerar statsminister Löfven. – Regeringsombildning kommer ske efter nästa kongress, säger han på en presskonferens.

Det har varit en dramatisk måndag för den rödgröna regeringen. Det började med att Miljöpartiets valberedning meddelade att de inte tänker föreslå omval för nuvarande språkrör Åsa Romson. Däremot föreslår valberedningen att Gustav Fridolin kan sitta kvar i sin roll som språkrörskollega.

Nytt språkrör som ska ersätta Romson väntas bli Isabella Lövin (Mp), om valberedningen får sin vilja igenom på kongressen i Karlstad som kommer äga rum i maj månad.

Romson avgår som statsråd

Dagens besked från valberedningen följdes upp av ett ytterligare besked där Romson meddelar att hon nu tänker lämna sin roll som statsråd. Hon är idag klimat- och miljöminister samt vice statsminister, roller som nu i praktiken är vakanta.

Pressen har länge varit hård mot Romson, inte minst efter att hon mött hård kritik för uttalanden där hon kallat terrordåden den elfte september i New York för ”olyckor” samt även jämfört situationen för flyktingar som passerar medelhavet med förintelselägret Auschwitz. Tidigare har även Nyheter Idag avslöjat att hon kört sin båt med skattereducerad diesel – i strid med gällande regler.

Samtidigt är kritiken hård i sociala medier där flera debattörer menar att det lämpliga vore att bägge språkrören byttes ut, istället för nuvarande förslag där Gustav Fridolin kan sitta kvar. Nyligen tvingades den förre detta bostadsministern Mehmet Kaplan (Mp) lämna regeringen efter att en lång rad skandaler uppmärksammats. Flera kritiker menar att Fridolin har ansvaret över att Kaplan blev statsråd.

Regeringen ombildas

Turbulensen i Miljöpartiet där hittills två statsråd tvingats avgå har skakat den rödgröna regeringen i grunden. Samtidigt har en annan skandal utspelats inför öppen ridå när den förre detta socialdemokratiske partiledaren Mona Sahlin ertappats med vad som förefaller vara ett falskt intygande, ett ärende som nu utreds av polis.

Under måndagen kom så beskedet från statsminister Stefan Löfven (S) att han nu tänker ombilda regeringen. Men det kommer inte ske förrän efter Miljöpartiets kongress i Karlstad är avslutad. Att regeringen nu ombildas är en direkt konsekvens av att Romson avgår som statsråd.

– Jag har full förståelse för att Åsa Romson i det här läget väljer att träda tillbaka, förklarade Löfven på en presskonferens.

Samtidigt kan fortfarande mycket hända. Det förslag som valberedningen nu lagt fram kan köras över av Miljöpartiets kongress, varför Löfven var noga med att poängtera att en regeringsombildning först kan ske när den processen är avslutad. Men oavhängigt vilka de nya språkrören kommer bli ser Löfven fram emot vad han kallar ett ”mycket gott samarbete”.

– Det är upp till Miljöpartiets kongress att välja språkrör och jag ser fram emot ett fortsatt mycket gott samarbete de språkrör som Miljöpartiet väljer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag