Åsa Romson internationell kändis – Washington Post rapporterar om Auschwitz-haveriet

Vice Statsminister Åsa Romson (t.h) och Gustav Fridolin (t.v). Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Onsdag 13 maj 2015 2015-05-13
E-post 1382

VÄRLDEN Vice statsminister Åsa Romson har varit i medial hetluft sedan hon jämförde flyktingkatastrofer på medelhavet med förintelselägret i Auschwitz. Det blev inte bättre när hon skulle pudla och råkade använda ordet ”zigenare”. Nu rapporterar internationell media om Romsons fadäser.

Det är inte bara i Sverige som vice statsminister Åsa Romson hamnat i medial hetluft på grund av sin jämförelse mellan medelhavet och förintelselägret Auschwitz. Den amerikanska tidningen Washington Post har i två artiklar uppmärksammat de omtalade citaten under partiledardebatten i SVT Agenda. Den första artikeln är ett nyhetstelegram från Associated Press, en internationell variant av TT.

Men det stannar inte där. Senare publicerar Washington Post en artikel med rubriken ”7 things that are not like the Holocaust”, en artikel som tar avstamp i Sverige och Romsons bevingade citat.

Har bett om ursäkt men krävs ändå på avgång

Skandalen runt Romson och hennes citat i partiledardebatten växte än mer när hon skulle be om ursäkt för liknelsen mellan Auschwitz och medelhavet. Nyheter Idag kunde då berätta att i den ursäkten råkade hon använda ordet ”zigenare” istället för ”rom”, och hon har senare bett om ursäkt för den ursprungliga ursäkten.

Reaktionerna har varit skarpa och Bertil Torekull, ersättare för Miljöpartiet i riksdagen och även känd som Gustav Fridolins mentor, har på sin blogg argumenterat för att Romson bör avgå från sitt uppdrag.

”Åsa Romson är i mina ögon inte mogen det höga ämbete hon utsetts för eftersom hon inte vet vad hon säger och inte förstår vad det är hon ber om ursäkt för. Hon bör lämna in sin avskedsansökan och därmed rädda inte bara sitt eget ansikte utan i första hand värdigheten, förtroendet och respekten som förbinds med hennes uppdrag”, skriver Torekull i sin blogg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag