Åsa Tallroth (MED): De svenska mediehusen har gått vilse

Bilden är ett montage Foto: Privat/Ylva Yngwesson CC BY 3.0
  • Fredag 29 nov 2019 2019-11-29
E-post 1353

I stället för att ställa politiker till svars, granska myndigheter har journalister som Frida Boisen jagat reda på privatpersoner som uttryckt sig grovt på sociala medier. Att uttrycka sig grovt och plumpt är inte straffbart, det är en del av yttrandefriheten och något som svenska medier behöver lära sig att värna, skriver Åsa Tallroth, Medborgerlig Samling.

En sjuk kultur har smugit sig in där man tar sig rätten att söka upp privatpersoner som florerat i fel sammanhang eller uttryckt sina känslor om sakernas tillstånd i vårt land. Personer vars värdegrund enligt rådande normer anses vara fel.

Man söker upp dessa privatpersoner, ibland med ett kamerateam, för att konfrontera den klandervärda individen och se vad denne har att säga till sitt försvar.

Häromdagen berättade en kvinna att hon blivit uppsökt av Frida Boisen och hennes team från Trolljägarna på TV3. Kvinnan ifråga, som inte ens är anonym på nätet, hade uttryckt sig i termer som Boisen och teamet ansåg klandervärda och ”hatiska”.

TV-teamet lurade ut kvinnan på gatan i tron att hon skulle hämta ett paket och konfronterade henne där med en del av det hon uttryckt på Twitter.

Och visst, det framkom att det inte handlade om några några sköna kommentarer som kvinnan yttrat, men det är inte vad det handlar om här. Det hon uttryckte var inte hets, utan känslor. Fullt legitima känslor, som Boisen och kompani tog sig friheten att sätta sig till doms över.

Tidigare har även människor som skrivit i kommentarsfält på nätpublikationer och på Flashback fått sina identiter röjda av stora mediejättar för att de uttryckt ”kontroversiella” åsikter.

Media tar alltså på sig uppgiften att outa och hänga ut privatpersoner som florerat i fel sammanhang eller uttryckt sina känslor om sakernas tillstånd i vårt land. Personer vars värdegrund enligt rådande normer anses vara fel. Det borde rimligtvis strida mot mer än en pressetisk regel. Men tydligen inte.

Eftersom dessa privatpersoners uttryck går emot gängse normer och värdegrund så anses det rättfärdigat att lyfta fram dem i rampljuset, trots att de inte har någon offentlig position av något slag. Ändamålen helgar medlen.

Mediernas absolut viktigaste uppgift är att granska samhällets beslutsfattare och de beslut de tar som påverkar befolkningen.

När några av Sveriges största mediaaktörer istället ger sig på att granska, ifrågasätta och hänga ut enskilda privatpersoner, då riskeras hela förtroendet för medierna som legitima samhällsaktörer i medborgarnas tjänst.

För trots det ömtåade samhälle vi fått så är det ingen mänsklig rättighet att aldrig bli kränkt. Däremot är det en mänsklig rättighet att få uttrycka sina känslor och åsikter, en rätt att uttrycka sig som stipuleras såväl i vår svenska grundlag som i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Är det hotelser eller hets som uttryckts så är det redan olagligt och ska hanteras av rättsliga instanser. Men det är fullt legalt att vara en otrevlig skitstövel och uttrycka sina innersta känslor – inklusive hat – oavsett hur illa det kan låta och trots att det kan tänkas kränka andra. Det finns inte någon lag mot att vara dåligt uppfostrad.

Att acceptera och tolerera uttryck som man inte håller med om eller kanske till och med blir provocerad av är en del av att leva i ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet.

Det är något som medier borde värna, inte slå ner på.

Om debattören

Åsa Tallroth, ordförande Medborgerlig Samling Södermanland

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag