Assyrier hyllar Rysslands bombningar i Syrien: ”I våra ögon är Putin en hjälte”

Gabriel Haidari (t.v) har sin bakgrund i konfliktområdet och han menar att Putin är en hjälte som engagerar sig i Syrien. Foto: Sven Pernils samt Alexei Druzhinin / Ria Novosti
  • Tisdag 6 okt 2015 2015-10-06
E-post 2818

STOCKHOLM Efter att Ryssland gått in i krigets Syrien har den mediala bilden varit en vattendelare i Sverige och västvärlden. Nyheter Idag har talat med Gabriel Haidari, assyrier vars familj har bakgrund i konfliktområdet. – Jag lovar dig att Putin och Assad är två riktigt bra människor, säger han.

Den 30 september beslutade Ryssland att ge militärt stöd till Assad-regimen i Syrien. Att något var på gång stod klart efter att satellitbilder visat hur ryska stridsflygplan dök upp på en flygbas nära Latakia i västra Syrien. Även helikoptrar, stridsvagnar och till och med avancerat ryskt luftvärn modell ”Pantsir” rapporteras finnas på plats.

Men vad ska man egentligen tycka om att Ryssland, och ytterst Vladimir Putin, nu går in militärt i mellanöstern? Åsikterna går isär beroende på vem man frågar och från liberalt håll är retoriken hård mot Ryssland.

Liberaler om Putin: ”Ryssland måste straffas”

När Ryssland inledde de militära insatserna i mellanöstern har mediebilden gått som en vattendelare i Sverige och västvärlden. Samtliga etablerade medier i västvärlden är överens om att islamiska staten måste bekämpas, men om det ska ske med eller utan den syriske presidenten Bashar al-Assad har kommit att bli den nya mediala konflikten.

Ryssland har tydligt deklarerat att den enda vägen framåt för fred är med Assad vid makten. USA har samtidigt vacklat i frågan, hela bakgrunden till konflikten i Syrien har handlat om att störta Assad – en man som beskrivs som en diktator. För att komplicera frågan ytterligare finns stöd för påståendet att USA varit med att beväpna de islamistiska rebeller som senare kommit att bli islamiska staten men framför allt Jabhat al-Nusra.

Den mer moderata och sekulära fria syriska armén finns knappt kvar utan konflikten står i huvudsak mellan Assad å ena sidan och en rad militanta grupper å andra sidan där islamismen i varierande grad är den gemensamma nämnaren.

Samtidigt har väst, åtminstone fram till nu, bedömt att Assad är ett större problem än islamiska staten. Detta återspeglas exempelvis i en krönika i liberala Eskilstunakuriren skriven av den politiske redaktören Alex Voronov.

”Först och främst måste Ryssland straffas för den död och ödeläggelse som dess flygvapen sprider i Syrien, som också innebär att Assad stärks och kriget blir svårare att avsluta. Nya sanktioner mot Ryssland måste åtminstone upp på bordet”, menar Voronov.

Kristna assyrier: ”I våra ögon är Putin en hjälte”

Men vad säger de som påverkas direkt av det pågående kriget? Nyheter Idag har talat med Gabriel Haidari, en assyrisk kristen MC-knutte boendes i Stockholm. Hans familj har bakgrund i konfliktområdet och Nyheter Idag har tidigare berättat när han var med om att arrangera en protest mot Turkiets ambassad med anledning av det som sker i mellanöstern.

Det är en ödmjuk men tuff kille. Nyligen närvarade han tillsammans med sina kristna mc-kompisar i Rinkeby när den kristna konvertiten Mona Walter skulle hålla ett tal. De var där i skinnvästar och med kristna kors på sig för att visa stöd till Walter, även om Haidari förstår att hon uppfattas som kontroversiell. Men det var inget som hindrade Haidari, tvärtom – han är inte främmande för att ha åsikter, eller visa stöd, för uppfattningar som går på tvärs med etablerade ”sanningar”.

Haidari berättar att situationen i mellanöstern, framför allt i Syrien och Irak, är ett ständigt samtalsämne för assyrier. Han har bra koll på hur snacket går såväl på hemmaplan i Sverige som mitt i händelsernas centrum. Och det råder ingen tvekan om vad han tycker om att Ryssland engagerar sig i Syrien.

– I våra ögon är Putin en hjälte. Det är Assad också. De två kommer rädda Syrien, säger han.

Haidari menar att det givetvis finns assyrier med en annan åsikt i den här frågan än den han ger uttryck för, men han uppskattar att ungefär 90 procent delar samma uppfattning som han har.

– Ryssland gör något som borde gjorts för längesedan.

Den kristna minoriteten i Syrien och Irak har fått lida hårt av islamisternas härjningar, något som även svensk media blivit uppmärksammade på i samband med olika demonstrationer. Haidari berättar att en del kristna är kvar i området, främst Nineveh-slätten, för att försöka försvara sina hem.

I Sverige porträtterar man Putin som jättehemsk och att han vill inte alls kriga mot ISIS utan att han istället har en annan agenda. Vad hör du folk i Syrien säga om saken?

– Att Putin går in i Syrien sticker i ögonen på många. Men han gör det som krävs. Om han gör det i full skala eller inte återstår att se, han har bara börjat. Men han har redan gjort mer än vad USA har gjort på ett helt år.

Hur vet du det?

– Nä, men man ser det. USA har bombat lite här och där, men de har samtidigt finansierat många av de här rebellerna innan de ens blev ISIS. Vad har USA lyckats med på ett år? ISIS har bara vuxit trots USAs bombningar, de har inte minskat.

Men du tror inte Ryssland har någon annan agenda?

– Många spekulerar i att Ryssland gör det här för att ta över oljefält, eller vad de nu vill göra. Man kan väl tänka sig att om Ryssland går in i det här kriget så kommer det kosta dem väldigt mycket pengar. Det är väl klart att de har en baktanke med att finansiera det på något sätt. Men innerst inne tror jag att Putin är en god kristen ortodox människa och bryr sig om de kristna ortodoxa som bor där.

– Som en god kristen kan man inte bara sitta stilla, konstaterar Haidari.

Vill du läsa fler unika intervjuer i Nyheter Idag? Bidra till vår verksamhet genom att Swisha en slant till telefon 0700 906190

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag