Asyljurist: Ryska desertörer har rätt till asyl i Sverige

Ryska soldater på Segerdagens parad i Moskva 2015. Bild: Vitaly V. Kuzmin/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 25 sep 2022 2022-09-25
E-post 144

Ryska desertörer som flyr från den pågående mobiliseringen i landet för kriget i Ukraina, har mycket goda möjligheter att få asyl i Sverige och andra EU-länder, menar asyljuristen Daniel Carnestedt.

Rysslands mobilisering får många ryska män att försöka lämna landet. Priset på flygbiljetter utomlands ska enligt olika medier ha skjutit i höjden, och köbildning har uppstått vid gränsen till Finland.

Många EU-länder har satt stopp för ryska turistvisum, men nu menar asyljuristen Daniel Carnestedt att ryska desertörer har goda chanser att få asyl i EU och i Sverige.

– Jag skulle säga att de har mycket goda möjligheter att tas emot i hela EU egentligen, i den mån de kan komma in i unionen, säger Carnestedt till Sveriges radio.

– Det framgår av ett avgörande av EU-domstolen, som egentligen gäller Syrien, att när det pågår ett krig där det genomförs systematiska och upprepade krigsbrott och man kallas in för tjänstgöring i det kriget, då kan den inkallelsen i sig ge grund för ett flytkingsskap, så att man har rätt till asyl. Och den här domen gäller ju för alla länder i EU.

Läs även: Ryssland får stryk – nu mobiliserar Putin

Läs även: Uppgift: Seriemördare och en kannibal – här är Putins rekryter till kriget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag