Asylsökande trängde sig in hos och rånade handikappad

Bilder ur förundersökningen.
  • Fredag 22 maj 2020 2020-05-22
E-post

STOCKHOLM När en man i 60-årsåldern, sedan flera år handikappad och sängliggande, släppte in en av sina personliga assistenter slog rånarna till. Nu har domen mot dem fallit.

På morgonen den 3 december förra året lämnade tre män och en kvinna en lägenhet i Södertälje för att åka till Husby i nordvästra Stockholm. Två av männen var klädda som arbetare, i varselvästar och utrustade med stege och pirra.

De spanade efter en annan kvinna som de var bekant med sedan de alla bott samtidigt på ett av Migrationsverkets boenden i Gävle, och de hade hört av henne att hon nu arbetade som personlig assistent åt en handikappad, sängbunden man som skulle ha värdesaker hemma. Assistenten var från Ukraina, liksom två av de misstänkta. De andra två var ett par från Albanien, och samtliga misstänkta sökte under 2019 asyl i Sverige men fick avslag.

Gruppen hade varit i Husby tidigare för att spana och förbereda rånet. Det var tänkt att de skulle slå till dagen innan, men då dök den personliga assistenten inte upp, så de hade fått åka hem igen.

Nu gick det bättre. Kvinnan i sällskapet fick syn på assistenten när hon kom med tunnelbanan och följde efter henne medan hon ringde sina kumpaner. Dessa tog plats i trapphuset och låtsades arbeta med något, och när assistenten ringde på dörren och blev insläppt trängde de sig in efter henne.

Både assistenten och lägenhetsinnehavaren bands med buntband varpå rånarna tog med sig två kassaskåp med gamla mynt, sedlar och frimärken, några parfymer och flera telefoner. Av allt att döma visste de i förväg exakt vad de skulle ta. Assistenten var en tid misstänkt för delaktighet i rånet, men misstankarna skrevs av. Vid tingsrättsförhandlingen kunde hon inte vittna eftersom hon befann sig i Ukraina, och ukrainska myndigheter var inte behjälpliga.

Kassaskåpen hittades uppbrutna och tömda på olika platser, men mycket av innehållet hittades senare i de misstänktas bostäder.

I veckan föll domen mot de fyra åtalade. Tingsrätten gick emot åklagaren som yrkat på att brottet skulle rubriceras som grovt rån, utan landade istället i att det rörde sig om rån av normalgraden. Männen dömdes till fängelse i fyra år, och kvinnan i tre. Samtliga skall efter avtjänat straff utvisas och förbjuds återvända inom tjugo år.

Läs även: Kvinna i 90-årsåldern rånad i sitt hem – slogs blodig

Läs även: Man i 80-årsåldern misshandlad och rånad i sitt hem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag