Åtalad SD-ledamot i riksdagen lämnar alla uppdrag

Anders Forsberg. Foto: riksdagen.se
  • Onsdag 31 maj 2017 2017-05-31
E-post

STOCKHOLM ”Anders har låtit sitt omdöme brista på ett sätt vi ser mycket allvarligt på”, säger Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson. Nu lämnat den åtalade riksdagsledamoten Anders Forsberg samtliga politiska uppdrag, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Under tisdagen begärde Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anders Forsberg att entledigas från samtliga politiska uppdrag. Formellt väntas han lämna riksdagen den 1:a juni genom ett riksdagsbeslut.

Bakgrunden är att Forsberg står åtalad för grov förskingring då han tidigare vid flera tillfällen fört över stora summor pengar från partidistriktet till sitt företag. På torsdag väntas rättegången inledas mot Forsberg.

Partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson förklarar i ett pressmeddelande att Forsberg gjort sig omöjlig som politiker.

– Anders har låtit sitt omdöme brista på ett sätt vi ser mycket allvarligt på. Vi är överens om att det inte längre är möjligt för honom att fortsätta verka som politiker. Samtidigt besitter Anders stor kompetens inom sitt område och har under långt tid byggt upp ett unikt kontaktnätverk. Partiet kommer även fortsatt ha möjlighet att konsultera honom vid behov.

Även Forsberg själv kommenterar saken i pressmeddelandet.

– Min politiska gärning har varit mer av ett kall än ett yrke. Jag kommer att se tillbaka på den här tiden med glädje. På grund av både yttre och inre omständigheter har jag trots detta under en tid känt att min nuvarande arbets- och livssituation varit ohållbar. Därför har jag bestämt mig för att lämna samtliga politiska och offentliga förtroendeuppdrag jag innehar som representant för Sverigedemokraterna, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag