Åtalet: Afrikan tafsade på tonårsflickor på kyrkdisco

Bild från polisens förundersökning.
  • Måndag 24 jun 2019 2019-06-24
E-post 4093

VÄSTRA GÖTALAND En asylsökande man från ett västafrikanskt land åtalas för att ha tafsat på flera unga flickor i samband med en frikyrklig tillställning förra sommaren.

Det var sent på kvällen på ett disco i kyrkan som mannen i 20-årsåldern enligt åtalet ofredade fyra olika tonårsflickor. Han ska ha varit mycket närgången mot flickorna på dansgolvet och tagit dem på bland annat höfterna, brösten och rumpan.

Flickorna berättar i förhör att de aldrig sett mannen tidigare och att han kom från en annan församling. 

– Vi alla märkte en kille i lokalen, han var väldigt på alla och vi försökte därför hålla oss ifrån honom. Sedan så började han ta på oss, berättar en av flickorna.

På discot spreds ordet om mannens obehagliga närmanden i det trånga folkhavet.

– De andra tjejerna hade ju sagt att han tog på tjejerna men jag tänkte ”nä, vem gör så. Vi var liksom i en kyrka.” Men sedan så kom han fram och gjorde så mot mig, säger en av de målsägande.

Efteråt gjorde flera flickor polisanmälningar mot den misstänkte, men det är oklart om alla som drabbades tog kontakt med polisen. En målsägande säger att många inte ville anmäla för att deras föräldrar då inte skulle våga släppa ut dem igen.

Nu åtalas alltså afrikanen för fyra fall av sexuellt ofredande. Utifrån uppgifter i polisens förundersökning är han asylsökande och ansökte om uppehållstillstånd under hösten 2015. I början av 2017 fick han avslag på sin ansökan vilket han överklagade till migrationsdomstolen våren 2018.

Polisen noterar att mannen ännu inte har fått något beslut om sitt överklagande och att han har rätt att stanna i landet tills dess.

Åklagare Joanna Larsen har inte yrkat på att mannen ska utvisas om han döms. Enligt henne är brotten som han anklagas för inte tillräckligt allvarliga.

– Det är ju i regel så att det ska röra sig om brott som kan leda till fängelse, eller annat än böter i alla fall, och det är det inte i detta fallet, säger hon och hänvisar till att mannens ålder gör att han får straffrabatt.

Mannen förnekar brott och att han skulle ha tafsat på någon.

– Jag bara dansade, hoppade och skrek till musiken, säger han.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Vi är inte heller beroende av skattepengar. Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag