Åtalet: Syrier fyllde sin cell med vatten – vägrar betala ersättning

Foto från polisens förundersökning.
  • Tisdag 28 aug 2018 2018-08-28
E-post 695

UPPSALA En syrier i 25-årsåldern åtalas nu för att ha orsakat vattenskador i sin häktescell för drygt 15 000 kronor. Men trots att han får tusentals kronor i bidrag säger han att han inte kan betala ersättning.

Det var den 13 februari som syriern satt häktad i Uppsala. Enligt åtalet lade han då en matbricka över handfatet i sin cell och slog på kranen. Detta gjorde att mängder av vatten rann ut på golvet. Enligt förundersökningen droppade vatten ner i omklädningsrummet under cellen.

Tilltaget orsakade vattenskador för 15 191 kronor, och nu vill bolaget som äger fastigheten att syriern ska betala ersättning för skadorna. Syriern åtalas för skadegörelse men förnekar brott. Han säger att han öppnade kranen för att han tänkte duscha i cellen med hjälp av en hink, trots att man inte får göra det.

I förhör säger han att han gjorde det ”på grund av sina psykiska besvär och den press han haft på sig”. Han har inga pengar och kan bara ”ge värdet i blod”. Detta trots att han enligt förundersökningen får 6 600 kronor i månaden i bidrag från Arbetsförmedlingen, och att hans hyra betalas av Uppsala kommun. Han sägs ha arbetat som IT-tekniker i Syrien.

Några veckor efter incidenten dömdes han i ett annat mål till två månaders fängelse för olaga hot och hot mot tjänsteman.

PLUS: ”Kommer att bomba och spränga Sverige” – Våldtäktsdömde syrierns hot från häktet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag