Återvändande IS-terrorister utreds för krigsbrott

Bild: Voice of America
  • Onsdag 15 jan 2020 2020-01-15
E-post 773

Flera återvändande IS-terrorister utreds för krigsbrott av Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, och fler utredningar är att vänta. Samtidigt varnar åklagare för att krigsbrott är svårutredda. 

Det bedrivs runt tio förundersökningar angående misstänkta krigsbrott mot personer som återvänt från IS i Syrien, rapporterar Sveriges Radio.

Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet vid åklagarmyndigheten utreder de misstänkta brotten.

– Jag tycker att jag har indikationer på medverkan i IS-staten och det gör att jag tycker jag har skälig anledning att misstänka brott, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till Sveriges Radio.

Läs även: IS-terrorist blir av med danskt medborgarskap: ”Är extremt ledsen”

Enligt Ahlstrand utreder man brottslighet som deltagande i strid och medverkat till slavhandel. Ingen misstänkt person har ännu blivit blivit frihetsberövad.

Läs även: Bildt och Schori: Ta hem IS-terroristerna

Omkring 300 personer från Sverige anslöt sig till IS, och enligt Säpo har runt hälften av dem kommit tillbaka.

Fler utredningar om krigsbrott är att vänta, men det är oklart hur många man i slutändan kommer lyckas döma, då krigsbrott är svårutredda.

– Det är väldigt grannlaga och komplicerat. Det är ett annat land, språk och kultur. Det är inte bara att åka runt i Raqqa och knacka dörr och fråga folk om de sett något på parkeringsplatsen. Det är en helt annan typ av arbete som krävs och det bär mycket svårare, säger åklagare Thomas Ahlstrand till Sveriges Radio.

Läs även: London Bridge-terroristen hade fotboja – frigiven i förtid för terrorbrott

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag