Attentatet fördöms internationellt: ”Det här är en attack mot hela den fria världen”

Tusentals människor samlas nu i Frankrike. Foto: Twitter @mikeykaynyc
  • Onsdag 7 jan 2015 2015-01-07
E-post 1088

PARIS Tusentals människor samlas i centrala Paris efter terrordådet mot den franska tidningen Charlie Hebdot samtidigt som attentatet fördöms internationellt. – Det är terroristerna själva som sätter agendan, och det skulle hända även utan satir och liknande, säger den amerikanske säkerhetspolitiske experten Juliet Kayyem.

I efterdyningarna av onsdagens terrordåd mot den franska tidningen Charlie Hebdo tar världen avstånd. Nu pågår jakten på mördarna, som tros tillhöra terrororganisationen Isis samtidigt som tusentals fransmän samlas i centrala Paris för att visa sitt stöd för de som mist livet i dagens terrordåd. Nyheten har dominerat internationellt under dagen och Nyheter Idag har ett axplock av vad som sägs med anledning av händelserna i Paris.

Becky Anderson, som rapporterar från Abu Dhabi för CNN, rapporterar att många röster höjts mot terrordådet.

– Det råder ingen tvekan om att det finns element här som applåderar händelsen men den stora majoriteten tar starkt avstånd från det som hänt. Fördömandena har varit många och entydiga, säger hon.

Hon säger också att många nu diskuterar hur de muslimska ländernas ledare ska förhålla sig till politisk islamism och den terror som följer i dess spår.

Tidningen har tidigare attackerats

Satirtidningen Charlie Hebdo har länge väckt ont blod bland islamister, genom att likställa islam med andra religioner och har därför ironiserat lika mycket över islam som över exempelvis kristendom. I februari 2006 återpublicerade man teckningarna från danska Jyllandsposten med rubriken ”Mohammed överväldigad av fundamentalister”. Man publicerade också en Mohammedbild där profeten döljer sitt ansikte och säger ”Det är tufft att vara älskad av idioter”. År 2011 drabbades tidningen också av en brandattack som av flera bedömare misstänks vara utförd av islamistiska extremister.

Enligt polis och vittnen, som hört terroristerna ropa ”Allahu Akhbar” står det klart att det handlar om fransmän, och inte syrier eller andra utlänningar. Man oroar sig nu särskilt över de jihadister som rest från Europa för att strida i Syrien och Irak, och som nu kommer tillbaka till Europa.

Världens ledare uttrycker nu sitt deltagande med den franska staten, dess medborgare och med offrens anhöriga. Storbritanniens David Cameron och Tysklands Angela Merkel höll en gemensam presskonferens där de enhälligt fördömer dådet och den amerikanske

– Det här är en attack mot hela den fria världen, sa den amerikanske utrikesministern John Kerry på en presskonferens under eftermiddagen.

”Terroristerna kan resa till Sverige”

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har fördömt terrorattacken i en presskonferens. Journalister från hela världen spekulerar nu i vart de efterlysta terroristerna kommer att ta vägen, om fransk polis inte får tag i dem.

– De kan resa vart de vill i Europa utan visum, säger den amerikanske journalisten Brad Patterson och anger Danmark och Sverige som tänkbara mål för terroristerna.

Den säkerhetspolitiske experten Juliet Kayyem, som arbetat på amerikanska Homeland Security, säger att man nu höjer beredskapen i USA.

– Flykten ser ut att vara lika välplanerad som attacken, och det råder ingen tvekan om att det här kan vara den mest omfattande jakt på brottslingar i Europa i modern tid.

Juliet Kayyem menar att det här är en ny sorts terrorattacker, och hävdar att de inte alls är framprovocerade av satiriker eller ens av islamofobi. Istället ligger det i grunden andra motiv bakom, menar hon.

– Det är terroristerna själva som sätter agendan, och det skulle hända även utan satir och liknande. Man använder bara den här typen av religionssatir som en förevändning, hävdar hon.

Nu svarar världen på terrordådet med en ny slogan, ”Je suis Charlie” som översatt betyder  ”jag är Charlie”. Bilden sprids som en löpeld på sociala medier och säger mer än något annat att världens befolkning inte är beredd att vika sig för extremismen och terrorismen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag