Automatvapen och brandbomber – socialtjänsten i Malmö hotas

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 7 jan 2021 2021-01-07
E-post 343

MALMÖ Av de som jobbar inom ekonomiskt bistånd på Malmös socialtjänst har var fjärde utsatts för hot eller våld under det senaste året. Det framgår av en medarbetarenkät som TV4 Nyheterna rapporterar om.

– Till att börja med är ju den siffran helt oacceptabel. Man ska inte behöva utsättas för hot eller våld när man går till jobbet, säger huvudskyddsombudet Hanna Ljungberg till TV4.

I slutet av augusti attackerades ett av socialtjänstens kontor med en brandbomb, och en bil sattes i brand. Ett annat exempel på vad personalen kan utsättas för skedde i juni. Då hittade en socialsekreterare en Kalasjnikov hemma hos en klient.

Akademikerförbundet SSR vill nu att socialtjänstpersonal ska omfattas av samma lagstiftning som blåljuspersonal.

– Det här har skett i tjänsteutövning och det måste omgärdas av en lagstiftning som tar höjd för det, säger ordföranden Heike Erkers till TV4.

Justitieminister Morgan Johansson (S) svarar att det redan finns en tillämplig lag om våld och hot mot tjänsteman och att straffskalan där ska ses över.

Läs även: Malmö stad får miljonböter efter avslöjande om gangsterlägenheter

Läs även: Ville bli minister för vänstern och sjöng om att misshandla Åkesson – nu ska Timbuktu leda ”Mello”: ”Spännande”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag