Avpixlat anklagas för nyhetsfusk om mediemörkning: ”Jag syftar på papperstidningen”

Ett triangeldrama utspelas mellan Karlskoga Tidning, Avpixlat och sajten Inte rasist men. Foto: Faksimil Avpixlat
  • Söndag 12 jun 2016 2016-06-12
E-post 51

STOCKHOLM Sajten Avpixlat anklagas av ”Inte rasist men” för att lura sina läsare om att Karlskoga Tidning ”mörkade” sextrakasserats på ett skumparty. Men när Nyheter Idag når Roger Sahlström, som skrivit inlägget på Avpixlat, står han på sig. – Jag syftar på papperstidningen, säger han.

Det började med en artikel på sajten Avpixlat där det påstås att Karlskoga Tidning, som ingår i Nya Wermlands-Tidningen, aldrig berättade att unga tjejer sextrakasserats på ett skumparty i Karlskoga. Partyt har ägt rum i samband med en skolavslutning.

Avpixlat refererar till en artikel i Karlskoga Tidning där skumpartyt beskrivs som en lyckad tillställning samtidigt som det enligt upprörda föräldrar i sociala medier klagas över att det inträffade sextrakasserier. Tidningen svarar på Facebook att journalisten som besökte skumpartyt hann lämna platsen innan sextrakasserierna inträffat på grund av deadline för pressläggning, något som Avpixlat redovisar med en skärmdump.

Sedan kommer ett påstående från Avpixlat som möter kritik.

”Trots att tidningen nu vet vad som skett har de fortfarande inte skrivit något på sin sajt”, står att läsa i Avpixlats artikel.

Möter hård kritik från Inte Rasist Men: ”Påståenden de varken har belägg eller fog för”

Det påståendet sågas nu av Henrik Johansson på sajten Inte Rasist Men. Han har hittat en artikel på nätet som Karlskoga Tidning publicerade innan Avpixlats artikel, som mycket riktigt berättar om sextrakasserierna. På så sätt är påståendet hos Avpixlat falskt om att Karlskoga Tidning inte skrivit något på sin sajt.

”Det är Avpixlats nisch, paketera om redan existerande nyheter och fyll dem påståenden som de varken har belägg eller fog för”, kommenterar Inte Rasist Men.

Artikeln på Avpixlat är skriven av Roger Sahlström och när vi når honom över telefon står han på sig. Han menar istället att det är Henrik Johansson som har fått allt om bakfoten.

– Jag syftar bara på papperstidningen, inget annat, säger han.

Nyheter Idag påpekar att det faktiskt står i artikeln på Avpixlat att ”de fortfarande inte skrivit något på sin sajt” – alltså att det inte är papperstidningen som avses. Men den invändningen slår Sahlström ifrån sig i telefonen.

– Det där vette fasiken, det har inte jag skrivit något om.

Den är ju signerad Roger Sahlström?

– Ja men det finns något som heter redaktörer också som är inne och skriver också. Eller hur?

UPPDATERING: Roger skickar ett mejl efter att den här artikeln publicerats. Han förklarar i mejlet att inlägget på Avpixlat är författat innan Karlskoga Tidning fick ut sin artikel om sextrakasserierna, däremot har den inte publicerats förrän senare och då hade Karlskoga Tidning redan fått ut sin artikel på nätet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag