Avpixlat-utgivaren Dagerlind rasar mot SD-toppen Bieler – ”Jag blev lovad anställning”

Dagerlind är förbannad på Bieler och Martin Kinnunen. Bilden är ett montage.
  • Onsdag 4 feb 2015 2015-02-04
E-post 66

STOCKHOLM Nu rasar Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind mot SD-toppen Paula Bieler i samband med att tidningen Samtiden rekryterat den före detta moderaten Markus Jonsson. – Man bli förbannad, säger Mats som tidigare varit Socialdemokrat.

Efter att Sverigedemokraternas tidning Samtiden rekryterat den förre detta moderaten Markus Jonsson som politisk redaktör rasar nu sajten Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind på twitter mot SD-toppen Paula Bieler. Det börjar med en tweet där Bieler förklarar att Samtiden är oberoende från Sverigedemokraterna, något som får Dagerlind att gå i taket.

– Om det du säger stämmer hade det varit mer logiskt om SD vänt sig till etablerade Avpixlat istället för att uppfinna hjulet på nytt. Här fanns skribenterna, här fanns läsarna, här fanns det inarbetade oberoende varumärket. Men SD ville ha full kontroll över ”sina” medier, i motsats till vad du just deklarerat. Därför startade man Samtiden, skriver Dagerlind på till Bieler på twitter.

”Man blir förbannad”

När Nyheter Idag ringer till Mats Dagerlind, förklarar han att det ligger gammalt groll i bakgrunden som nu kommer upp till ytan. Bakgrunden har med Dagerlinds medverkan i tidningen SD-kuriren att göra, där han utan ersättning skrivit ett antal texter som publicerats mot ett löfte om att få anställning – något han aldrig fick. När tidningen Samtiden rekryterar en före detta moderat upplever Dagerlind att han blir åsidosatt.

– Jag blir förbannad, säger han till Nyheter Idag.

Sverigedemokraterna har länge haft ambitioner med medieprojekt och för några år sedan, när Tommy Hansson var chefredaktör för SD-kuriren, planerades redan då en uppryckning.

– Det lovades satsningar på webben och medieprojekt. Men tiden gick och Bieler ersatte Tommy Hansson. När Bieler blev chefredaktör över SD-kuriren så rensade hon ut hela redaktionen. Vi som väntat på att få de här tjänsterna blev snuvade vid näsan, säger en besviken Dagerlind.

Dagerlind förklarar vidare att han då hade arbetat i två år med att skriva för SD-kuriren, något som han upplevde fungerade väl. Men att han inte skulle få någon anställning var det ingen som sa till honom.

– Vi fick inte heller veta någonting. Det var noll information från Bielers sida.

Tänker vända sig till Kronofogden

Eftersom Dagerlind blev snuvad på anställnigen hos SD-kuriren har han vänt sig till den nya chefredaktören Bieler för att försöka få ersättning för det arbete han lagt ner. Men även där blev det stopp.

– Jag vill ha betalt för de texter jag gjort åt tidningen, men jag har inte fått några pengar. De säger att det är tradition att jobba gratis men det är inget jag blivit informerad om.

– Jag tänker lämna in ett betalningsföreläggande hos Kronofogden om de inte betalar. Jag har stött på flera gånger om att de borde betala mig, men de vill inte.

Handlar det om mycket pengar?

– Det handlar om ungefär fem till sex tusen per artikel. Sammanlagt är det kanske ungefär 80 000 kronor som jag vill ha av SD-kuriren.

Men grälet handlar inte bara om pengar enligt Dagerlind. Han upplever att partiet behandlat honom illa men även att de far med osanning när de beskriver Samtiden som oberoende. Tvärtom, menar Dagerlind att Samtiden styrs från Sverigedemokraterna.

– Jag blir sur när Bieler säger att Samtiden inte skulle vara något partiorgan utan en oberoende satsning.

– Om de vill ha ett oberoende medie kunde de använt sig av Avpixlat. Vi har trafiken och är etablerade. Istället vill de hålla en fin fasad och sådär med Samtiden, men SD har ju inte bättre varumärke än Avpixlat. Visst har vi trampat i klaveret en och annan gång men det har ju SD också gjort med järnrörsskandaler och smygrasister i buskarna.

Fast Avpixlat anses av många som ökänd för hets och hat?

– Hela den här grejjen med researchgruppen, Expressen och kommentarsfältet var ju SD-politiker som kommenterade. Det kan inte vi ta ansvar för. Det är ju SDs egna renhållningsarbete.

Oavsett vad man kan tycka om sajten Avpixlat menar ändå Dagerlind att Sverigedemokraterna, och ytterst Paula Bieler, bör göra rätt för sig och ersätta honom för det arbete han lagt ner. Egentligen hade han hoppats på att få ett jobb som avlönad skribent, något han står fast vid att han varit lovad.

– Jag blev lovad en tjänst och genom den tjänsten skulle ju jag få betalt för det jag skrev. Men sen sparkades jag ut ur SD-kuriren för de tyckte att Avpixlat hade för dåligt rykte och de vill distansiera sig från det.

”Något slags liberalt alibi inom Sverigedemokraterna”

Det är inte bara Bieler som hamnat i onåd hos Dagerlind. När vi pratar med honom i telefon berättar han att även Martin Kinnunen varit elak mot honom efter att Dagerlind inte fick komma in på Sverigedemokraternas valvaka, ett beslut som Kinnunen hade fattat. Bara någon timme tidigare hade Dagerlind diskuterat valrörelsen med höjdare i media som Karin Pettersson från Aftonbladet, Peter Wolodarski från Dagens Nyheter och Tove Lifvendahl från Svenska Dagbladet.

– Det finns ju den här falangen som ska vara något slags liberalt alibi inom Sverigedemokraterna, med Paula Bieler i spetsen, som ska försöka attrahera mer liberala människor. Och så har vi den mer hårdföra falangen med exempelvis Kent Ekeroth eller Björn Söder. Det är liberalerna som är ängsliga med att bli förknippade med Avpixlat.

En annan sak, där Dagerlind upplever att Sverigedemokraterna diskriminerar Avpixlat, handlar om kommunikation. Det har dock blivit bättre på senare tid.

– En annan sådan där grej är att vi har jätteproblem med att få kontakt med presschefen, iallafall när Kinnunen hade den posten. Men nu får vi pressmeddelanden igen via e-mail från partiet, men det är väl för att Kinnunen slutat.

– Vad jag fattat det som så är det Kinnunen som haft en mycket avog inställning till Avpixlat.

Det hela sammantaget, att Dagerlind hamnat i frysboxen och att han upplever sig utnyttjad, är något han inte tänker hålla för sig själv. Tvärtom, eftersom han lagt ner mycket oavlönat arbete med framför allt publikationen Avpixlat för att hjälpa den ”sverigevänliga” rörelsen och ytterst Sverigedemokraterna, tycker han att det är orättvist när andra får toppjobb på Samtiden samtidigt som han själv inte får den ersättning han vill ha för tidigare arbete med SD-kuriren.

– När man har lagt ner själ och hjärta på att hjälpa SD i valrörelsen och sen blir behandlad såhär, då blir man förbannad. Dessutom har de nyligen köpt en domänadress för 200 000 kronor, då tycker jag att de kan betala för mina beställda artiklar, avslutar Dagerlind.

Bieler: ”Ta det med Jomshof” 

När Nyheter Idag når Paula Bieler för en kommentar tycker hon inte det är så stor grej. Hon känner till Dagerlinds krav om ersättning för arbete men vill inte kommentera det närmare.

– Som sagt, bäst du tar det med Richard Jomshof. Dagerlind har ju inte skrivit något i Kuriren under mig, förklarar Bieler.

I övrigt vill inte Bieler gå in på den kritik som riktas mot henne och hennes kolleger i partiet.

– SD-kuriren har alltid skötts ideellt. Vad gäller Dagerlinds krav gentemot SD-kuriren har jag inte sett några underlag som medger honom rätt till ersättning.

Det här med att han var lovad anställning?

– Det är inget jag lovat honom. Sådana saker får man ta med den person som han påstår har gett ett sådant löfte, säger Bieler.

Nyheter Idag söker Richard Jomshof för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag