Aylans pappa behövde fixa tänderna

Till vänster Abdullah och hans pojkar. Till höger, röd markering, staden Bodrum i Turkiet.
  • Fredag 4 sep 2015 2015-09-04
E-post 3722

KANADA Aylan, 3 år, hittades död på en strand i Turkiet efter att en båt förlist över medelhavet. Nu berättar en nära släkting till Aylan om beslutet att lämna Turkiet i en gummibåt med destination Europa. – Situationen är sådan att Abdullah inte har några tänder, förklarade Aylans faster Teema Kurdi i ett inslag hos Sky News.

Under gårdagen rapporterade medier över hela världen om Aylan, tre år gammal, som hittades död på en strand i Turkiet. Hans familj hade beslutat sig för att försöka ta sig till Europa över Medelhavet, från staden Bodrum i Turkiet till den grekiska ön Kos, men på vägen hade båten förlist och den enda överlevande från familjen är Aylans pappa Abdullah Kurdi.

Familjen är syriska flyktingar som befann sig i Turkiet och de har en kurdisk bakgrund. I Kanada bor Aylans faster Teema Kurdi och hon har berättat för medier om bakgrunden till att Aylans familj tog beslutet att ge sig ut på Medelhavet i en gummibåt för att nå Europa. Det hade även funnits planer på att ta sig till Kanada, berättar Aylans faster.

– Situationen är sådan att Abdullah inte har några tänder. Det finns en historia om det. Så jag har försökt hjälpa honom att få tänderna fixade. Men det kommer kosta 14 000 och uppåt för att få det gjort. Han behöver tandimplantat, berättar Aylans faster Teema Kurdi i ett inslag hos den brittiska tevekanalen Sky News.

Fastern förklarar för journalisterna att det inte gick att skicka pengarna till Aylans pappa. En orsak ska enligt henne bero på att det finns en gräns för hur mycket man kan skicka med Western Union. Istället försökte man hitta ett annat sätt för att lösa situationen och det var då de bestämde sig för Europa.

– Det var min pappa som kom på idén. Han sade till mig att om de åker till Europa kan barnen få en bättre framtid och då kan även tänderna bli fixade.

Flera medier rapporterar även att Turkiet gör det svårt för människor att lämna landet på lagliga vägar. Flyktingar som befinner sig i Turkiet blir vägrade utresetillstånd om de saknar pass, vilket ger dem inget annat alternativ än att försöka fly illegalt med hjälp av människosmugglare. Enligt rapporter har det hittills i år dött över 2600 människor när de försökt ta sig över Medelhavet.

Enligt uppgifter i sociala medier, som ska komma från en artikel i BBC, ska Aylans pappa ha blivit utsatt för tortyr av ISIS. Det är i samband med det som han ska ha fått tänderna utdragna av terrororganisationen.

Nedan finns en video där Aylans faster berättar om familjen beslut att lämna Turkiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag