Bäckström Johansson (SD): Lokala ”helikopterpengar” i landets kommuner

Foto: Taresha Neal Joiner CC BY 2.0/Pressbild/Riksbanken
  • Onsdag 25 mar 2020 2020-03-25
E-post 1609

SVERIGE Varje invånare får ett presentkort laddat med 1 000 kronor som kan användas i butiker och restauranger i kommunen under en tidsbegränsad period. Det är en svensk variant av Donald Trumps ”helikopterpengar” som sverigedemokratiske riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson nu föreslår för landets kommuner. – Genom att trycka in stödet i kommunens lokala ekosystem med presentkort och göra dem tidsbestämda så blir det väldigt effektivt och når företag som kanske inte nås av de statliga stöden, säger Bäckström Johansson.

I Donald Trumps nyligen klubbade biljondollar-stödpaket för den amerikanska ekonomin är ”Helicopter Money” till de amerikanska hushållen en av hörnstenarna. Det är i praktiken rena pengar som skickas ut. En familj på fyra får 3 000 amerikanska dollar – motsvarande ungefär 33 000 svenska kronor.

Nu lanserar Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson en svensk version på helikopterpengar. Han föreslår att kommuner ska köpa presentkort på 1 000 kronor och dela ut till varje invånare skriven i kommunen.

• Presentkortet blir giltigt i butiker och restauranger i kommunen, sådana branscher som drabbats av coronakrisen.
• Livsmedelsbutiker undantas då deras omsättning inte har påverkats negativt.
• Presentkortet tidsbegränsas.

– Nackdelen med den ursprungliga idén med Helicopter Money, vars uttryck kommer från ekonomen Milton Friedman, är att den ger alla människor pengar, men det garanterar inte att de använder dem. Det blir därför rätt trubbigt. Folk som redan har pengar kan spara en del.

– Genom att tidsbegränsa det och styra det genom presentkort på lokala butiker och restauranger inom en kommun så kan man under en kritisk period skapa mer köp. Det blir med kirurgisk precision som man stimulerar ekonomin lokalt, säger Mattias Bäckström Johansson.

Han tycker att kommunerna kan ta en mer aktiv roll i att stimulera ekonomin lokalt. Presentkorten har en annan fördel tycker han.

– Det blir ett riktat stöd som kanske når företag som inte kan nås av det nationella stödet.

Mattias Bäckström Johansson säger att det finns kommuner som kommer att kunna finansiera ett helikopterpresentkort. Antingen via sparade pengar eller via lån.

– Men här borde kanske också staten ge stöd till alla kommuner för att genomföra det här så att det inte begränsas till de som har råd, säger han.

För stödet kommer att kosta ordentligt i ett kort perspektiv. För en mellanstor kommun av Söderhamns storlek på 25 000 invånare handlar det om 25 miljoner kronor.

– På kort sikt är det naturligtvis mycket pengar. Men det måste man ställa mot vad det kostar en kommun att företag går under och många människor förlorar jobben, säger Bäckström Johansson.

Helikopterpresentkortet är något som skulle kunna komma på plats om någon månad, tror Mattias Bäckström Johansson, då förslaget behöver förberedas för beslut. Något han tror skulle fungera som en bra boost till ekonomin i det läget.

– Kapar man kostnaden för företagen håller man dem vid liv. Med den här åtgärden drar igång ekonomin också, säger han.

När man väl har utrett och beslutat om ett presentkortssystem kommer kommuner i framtiden att kunna använda det vid tillfälliga lokala eller regionala dippar i ekonomin och inte behöva förlita sig på statliga åtgärder i lika hög utsträckning.

– I en kommande kris kan man sätta igång en sån här sak mycket snabbare, med tidsbegränsade presentkort och därmed gasa sig ur en sådan situation, säger Mattias Bäckström Johansson.

Helicopter Money

Helicopter Money, eller mer specifikt termen Helicopter Drop, var en term som myntades av ekonomen Milton Friedman 1969. Han använde det som en illustration för tanken att släppa ner pengar direkt in i en ekonomi som en stimulerande åtgärd.

En kritik mot helikopterpengar är att pengarna helt enkelt inte spenderas i en kris, att människor sparar. Mattias Bäckström Johansson vill addressera detta genom att tidsbegränsa möjligheten att använda presentkortet.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag