Både Norge och Danmark stänger ner skolor

Erna Solberg. Foto: EPPCC BY-SA 2.0
  • Torsdag 12 mar 2020 2020-03-12
E-post 518

På onsdagskvällen meddelade den danska statsministern Mette Frederiksen på en presskonferens att samtliga danska skolor stängs ner. Idag väntas Norge göra samma sak. – Vi måste förbereda oss på att införa de starkaste och mest ingripande åtgärderna i fredstid, sade den norska statsministern Erna Solberg igår.

Allt fler länder tar till kraftiga åtgärder för att stoppa smittspridningen av det dödliga coronaviruset. Under en presskonferens igår underströk den danska statsministern Mette Frederiksen allvaret med den okontrollerade smittspridningen.

Från och med måndag kommer samtliga skolor och förskolor i Danmark att vara stängda. Men redan idag önskar hon att föräldrar håller sina barn hemma.

– Vi uppmanar alla som kan att hålla sina barn hemma, förklarade hon på presskonferensen.

Norge följer Danmarks exempel

På en pressträff klockan 14 väntas den norska statsministern Erna Solberg meddela en liknande stängning av de norska skolorna, något som hon flaggat för redan under gårdagen.

I Norge har det redan beslutats att skolor i Oslo, Bergen och Ålesund stängs. Det rapporterar den norska tidningen VG.

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten fortsatt att skolbarn ska gå till skolan. Det beslutet kan dock komma att ändras. Aftonbladet rapporterar att utbildningsminister Anna Ekström diskuterar frågan med företrädare från skolvärlden.

Även grannlandet Polen har meddelat att de stänger ner samtliga skolor, jämte universitet, biografer, museum och andra offentliga inrättningar. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Allmänna råd för att begränsa spridningen av coronaviruset

• Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens hemsida för ytterligare rekommendationer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag