”Bagdad-Bob”: SD-Karlsson toksågade kriminologen Jerzy Sarnecki i SVT Agenda

Det hettade till rejält i debatten. Foto: svtplay.se
  • Söndag 15 jan 2017 2017-01-15
E-post 2865

STOCKHOLM Det hettade till rejält i debatten mellan SD-gruppledaren Mattias Karlsson och kriminologen Jerzy Sarnecki, när de bägge möttes i SVT Agenda för att debattera invandrares överrepresentation i brottsstatistiken. – Han har agerat det senaste decenniet på ett sätt som kan liknas vid Bagdad-Bob inom svensk kriminologi, sade Karlsson om Jerzy Sarnecki.

Det blev stundtals höga tongångar mellan Karlsson och Sarnecki i söndagens SVT Agenda, trots att Karlsson befann sig i en studio i Växjö och Sarnecki i TV-huset i Stockholm. Men så handlade ämnet också om invandrares överrepresentation. Både Sverigedemokraterna, men även Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson, har tryckt på för att uppdatera statistiken om invandrares överrepresentation i brottslighet.

Men kriminologen Jerzy Sarnecki menar att det inte behövs. Han poängterade att det redan finns över ett 20-tal liknande undersökningar och att alla visar att invandrare är överrepresenterade i brottslighet. Därmed säger han sig veta att även om en ny likadan undersökning görs kommer även den visa samma sak.

– Att vet vi, varför vet vi fortfarande väldigt lite, poängterade Sarnecki som menar att forskningen istället bör inrikta sig på varför invandrare är överrepresenterade i statistiken.

Men Karlsson menade att den ena undersökningen inte behöver stå i motsats till den andra. Istället argumenterade han för att man både kan uppdatera statistiken om invandrares överrepresentation och samtidigt forska på varför de är överrepresenterade. Men han nöjde sig inte med den poängen, han gick även till attack mot Sarnecki.

– Han har agerat det senaste decenniet på ett sätt som kan liknas vid Bagdad-Bob inom svensk kriminologi när det gäller att försöka släta över, försköna och mörka olika problem som är kopplade till invandringen och kriminalitet, sade Karlsson om Sarnecki.

Läs också: Totalpanik på Twitter efter debatt om invandrares brottslighet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag