Bah Kuhnke föreslås som ny MP-ledare: ”Sjukt kompetent”

Foto: Skärmdump regeringens hemsida
  • Torsdag 4 maj 2023 2023-05-04
E-post

Miljöpartiet har länge gått trögt i opinionsmätningarna där de dansat vid fyraprocentsspärren. Nu är det flera profiler inom partiet som efterlyser ändring och föreslår ett byte från två språkrör till en partiledare.
– Den naturliga ledaren jag ser är Alice Bah Kuhnke. Hon är sjukt kompetent, säger Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) till Dagens Nyheter.

I höstens riksdagsval klarade sig Miljöpartiet kvar med drygt 5 procent av rösterna. Lokalt gjorde de dock sämre ifrån sig och lyckades inte behålla sin fullmäktigeplats i sex regioner och 22 kommuner.

– Enda anledningen till att vi tagit oss in i riksdagen i två val nu är genom hjärt- och lungräddning, säger Grön ungdoms tidigare språkrör Aida Badeli, som numera sitter i Stockholms kommunfullmäktige, till DN.

Samtidigt riktas kritik mot den nuvarande ledningen, som sågas för att inte ha vad som krävs för att sitta i opposition.

– Oppositionsryggraden finns inte kvar. Vår ledning är för feg. Jag tror inte att någon märkte att MP lämnade regeringen, vi är för osynliga och mellanmjölk, säger Aida Badeli.

För att vända på nedgången är det nu flera inom partiet som vill se ett avsteg från modellen med två språkrör till att ha en partiledare likt övriga riksdagspartier.

Och i diskussionerna är det ett namn dyker upp.

– Den naturliga ledaren jag ser är Alice Bah Kuhnke. Hon är sjukt kompetent och kan använda media och gå igenom rutan, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo i Gällivare, som tillhör dem som vill se ett skifte till en partiledare.

På Twitter är det även motståndare till MP som förespråkar Alice Bah Kuhnke som partiledare. Däribland entreprenören och den libertarianske debattören Henrik Jönsson.

Läs även: Bah Kuhnke (MP) anklagade kollegor för rasism – fick sedan storstryk i talmansomröstning

Läs även: Bah Kuhnke (MP) i debatt om migrationen till EU: ”Tio tusen tyska bögar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag