Bah Kuhnke om MP:s förlustval: ”En stor seger”

Alice Bah Kuhnke i Almedalen. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Måndag 27 maj 2019 2019-05-27
E-post 567

SVERIGE Trots att Miljöpartiet backar i EU-valet och ser ut att förlora två av sina fyra mandat beskriver toppkandidaten Alice Bah Kuhnke det hela som ”en stor seger”.

Det preliminära valresultatet visar att MP backar från 15,4 procent i förra EU-valet till 11,4 procent i år. Partiet förlorar därmed hälften av sina mandat i Europaparlamentet – men toppnamnet Alice Bah Kuhnke är trots detta positiv.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det svenska folket har visat att man vill ha en kraftfull klimat- och miljöpolitik som bedrivs i EU, och att de också har valt att rösta på Miljöpartiet känns fantastiskt, säger hon till Expressen.

Läs också: Soraya Post backar om att SD kan ha attackerat sig själva

För Sveriges Radio utvecklar Bah Kuhnke sina tankar om vad som gick bra:

– För oss är det här en stor seger, en arbetsseger. För bara några månader sedan så visade opinionssiffrorna kring 6 procent och nu har vi ett resultat som ser ut att landa på cirka 11,5. Så det är en stor sak och vi blir en del av en grön våg som kommer bli vågmästare i parlamentet.

Läs även: Löfven leder S mot sitt sämsta valresultat någonsin

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag