Bahnhof uppmanar till nätaktion mot upphovsrättsdirektivet

Europaparlamentet i Strasbourg | Foto: Wikimedia
  • Fredag 29 mar 2019 2019-03-29
E-post

Bahnhof uppmanar till en nätaktion för att stoppa EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv, som röstades igenom i EU-parlamentet i en kaotisk omröstning på tisdagen.

Nu uppmanar internetleverantören Bahnhof till en nätaktion ”för att rädda internet”. I ett pressmeddelande skriver Bahnhof att EU:s ministerråd förväntas sammanträda den 9 april för ett slutgiltigt beslut om direktivet, som innehåller de omstridda artiklarna 15 och 17 (tidigare 11 och 13).

Sverige har som medlemsstat tidigare röstat ja till direktivet, men kan enligt Bahnhof ändra sin röst i ministerrådet, vilket skulle kunna innebära att direktivet blir blockerat.

Läs även: Upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet: ”Skiter i att företräda medborgarna

Den 5 april har EU-nämnden nästa möte, och konstitutionsutskottet har slagit fast att ”regeringen bör handla i enlighet med EU-nämndens råd och synpunkter”.

Flera ledamöter i EU-nämnden har uttryckt motstånd mot direktivet, men Bahnhof skriver att ”det räcker inte att bara säga det eller twittra om det. Vi vill att EU-nämndens ledamöter tar sitt politiska ansvar på allvar och att de kräver att regeringen ska ändra sin röst till ett NEJ.”

Läs även: Kaos i EU-parlamentet – 13 ledamöter röstade fel

Bahnhof lägger därför ut en lista över kontaktuppgifter till dessa ledamöter med en uppmaning att kontakta dem för att uttrycka sitt motstånd mot bland annat ”censurfilter och länkskatt”.

Bland de ledamöter Bahnhof listar finns bland andra Tomas Tobé (M), Jan Ericson (M), Alice Bah Kunhke (MP) och Martin Kinnunen (SD).

Updatering:
Jan Ericson skriver på sin blogg att ”Från moderat sida anser vi att regeringen gick över sina befogenheter när de ställde sig bakom EU:s copyrightdirektiv. Inom kort ska EU:s högsta beslutande organ, Europeiska Rådet, rösta slutligt om direktivet, och inför detta ska riksdagens EU-nämnd ta upp frågan nästa fredag. Vi moderater tänker nu försöka skapa en majoritet bland partierna i EU-nämnden för att försöka stoppa detta. Första steget är att ge tydliga direktiv från riksdagen till regeringen att den svenska linjen ska bli nej. Om det sedan räcker för att stoppa förslaget återstår att se. Men vi tänker inte ge upp.”

Tomas Tobé skriver på Twitter att han ska använda sin plats i EU-nämnden till att försöka få regeringen att rösta nej till direktivet.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag