Bakslag för Timbuktu – tvingas betala SD:s rättegångskostnader

Artisten Jason Diakité samt SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: CC Frankie Fouganthin samt Nyheter Idag
  • Torsdag 28 Nov 2019 2019-11-28
E-post 7827

STOCKHOLM Jason Diakité, känd under artistnamnet Timbuktu, får betala rättegångskostnader på 275 000 kronor efter att ha förlorat en upphovsrättslig tvist mot Sverigedemokraterna Stockholms stad. Tvisten handlade om upphovsrätten till låttiteln ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”, som Timbuktu själv lånat från andra artister.

Jason Diakité, även känd under artistnamnet Timbuktu, stämde Sverigedemokraterna Stockholm stad för upphovsrättsintrång på grund av texten på en valaffisch.

På valaffischen skrev SD ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”, vilket enligt Diakité var en stöld av hans välkända låttitel  ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”.

På torsdag förmiddag dömde Stockholms tingsrätt till SD:s fördel, rapporterar SVT.

Patent- och marknadsdomstolen skriver att man anser ”att den låttitel och det textavsnitt från samma låt som målet rörde inte är tillräckligt originella för att vara upphovsrättsligt skyddade”.

– Det har haft stor betydelse att artisten utgått från ett engelskt uttryck när han författade titeln och textavsnittet. Det kreativa tillskott han gett uttryckets formulering vid översättningen till svenska har bedömts vara begränsat, säger rådmannen Alexander Ramsay i en kommentar.

Flera andra artister har tidigare använt liknande fraser som Timbuktus låttitel, exempelvis en amerikanska countryartisten Loretta Lynn, som 1965 släppte låten ”Everybody wants to go to heaven but nobody wants to die”, vilket Nyheter Idag var först med att rapportera.

I sitt försvar hänvisade SD till Loretta Lynn, men också till de svenska artisterna Ewa Roos och Joakim Thåström som haft liknande låttitlar.

Jason Diakité och Universal music publishing ska nu ersätta SD Stockholms stad för rättegångskostnaderna på 275 000 kronor.

Läs även: Timbuktu stämmer SD för textrad som han tagit från en annan artist

Läs även: Alexandra Pascalidou startar Nya Akademien: ”Jag ringde mina systrar och några bröder”

Lyssna även på: Den irakiske försvarsministerns kukbilder

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag