Bali om trångbodde somaliern: ”Varför har du fortsatt tryckt ur dig avkomma”

Hanif Bali (M). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 Nov 2018 2018-11-14
E-post 9481

Nu ger sig den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali in i diskussionen om den trångbodda somaliska familjen i Göteborg, som Bali anser inte bara saknar arbete och bostad utan också ”uppenbar folkvett”.

Hem och Hyra var först med att skriva om familjen som består av två vuxna och nio barn och bor i en tvåa. Detta eftersom det enligt familjen är svårt för dem att få tag på en större hyreslägenhet i Göteborg, samtidigt som de är arbetslösa och därmed inte har möjlighet att ta bolån.

Läs även: Trångbodda somalier skaffade två barn till: ”Det blev som det blev”

Nu uppmärksammar Bali det faktum att den trångbodda familjen ändå valde att skaffa två barn till trots sin situation. ”Varför har du fortsatt tryckt ur dig avkomma under dessa 6 år när du är arbetslös, saknar lämplig bostad och uppenbar folkvett?” frågar sig Bali på Twitter.


Bali noterar emellertid också att familjen trots allt skulle ha råd med något större, i alla fall på hyresmarknaden. Detta tack vare de bidrag en så stor familj har rätt till – cirka 40 000 kronor netto enligt Bali.

Fria Tider gjorde för några år ett räkneexempel och visade hur en invandrarfamilj med tre barn kunde få 21 810 kronor i månaden i bidrag – efter skatt. Tidningen Metros Viralgranskaren gjorde i år en granskning och kunde visa att den siffran var för låg – numera så får samma trebarnsfamilj 24 175 kronor.

Hur mycket en niobarnsfamilj får är inte känt.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag