Barn i Vingåker svimmar och mår dåligt under ramadan – skolorna skickar uppmaning till föräldrarna

Foto: Max Pixel
  • Tisdag 15 maj 2018 2018-05-15
E-post 34

VINGÅKER Under fastemånaden ramadan är det många barn som kommer till skolorna illamående och ibland svimmar de. Skolorna vill nu skicka ut en påminnelse till alla föräldrar, för att undvika att peka ut någon grupp, om att barn måste få bli mätta och få sova för att klara skolan.

Den muslimska högtiden ramadan påbörjades under måndagen den 14 maj och då ska man fasta under en månad. Flera skolor i Vingåker överväger nu att skicka ut ett brev till alla föräldrar med uppmaningen om att alla barnen måste komma mätta och utvilade till skolan, uppger SVT Nyheter.

Anledningen till att skolorna överväger att skicka ut den här uppmaningen är för att man tidigare år haft problem med att barn mått dåligt på lektionerna under ramadan.

– Förra året hade vi ett par barn som vi märkte inte mådde bra i skolan, och de svimmade till och med, berättar Helena Edrenius (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vingåker, till SVT Nyheter.

Tidigare år gick skolorna och direkt konfronterade föräldrarna om frågan. Nu vill man dock skicka ut ett brev till alla föräldrar där man påminner dem om att det är viktigt att barnen får mat och att de sover tillräckligt många timmar under natten.

Brevet kommer skickas till alla föräldrar för att undvika att peka ut någon särskild grupp. Alla föräldrar i kommunen kommer få uppmaningen, oavsett religionstillhörighet.

– Tyvärr har det ju blivit försenat. Enligt mitt sätt att se hade vi planer på att skicka ut det här redan i förra veckan. Jag vet inte vad anledningen till fördröjningen är, säger Stefan Bohlin, rektor på Sävstaskolan, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag