Barnbrud såldes på auktion på Facebook

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 21 nov 2018 2018-11-21
E-post 279

Facebook får hård kritik från en organisation för barnens rättigheter efter att en sudanesisk barnbrud auktionerats ut på plattformen under mer än två veckors tid. Priset för barnbruden blev rekordhögt, och barnrättsaktivister är oroliga att det kan inspirera fler att sälja sina barn genom sociala medier.

En 16-årig flicka i Sydsudan såldes till giftermål genom budgivning på Facebook, rapporterar CNN. Auktionen pågick i två veckor innan Facebook tog ned den, och vid det laget var flickan redan såld – för tre bilar, 500 kor och 10 000 dollar.

Flickan giftes bort den 3 november enligt uppgifter till CNN. Brudpris är en tradition i området, men priset efter Facebook-auktionen är det högsta som rapporterats.

Läs även: Syrisk man våldtog barnhustru – döms till sex månaders fängelse

Facebook får hård kritik av barnrättsorganisationen Plan International, som är oroliga att fler familjer kan inspireras till att sälja sina barn genom sociala medier. Enligt Plan International bjöd fem män på flickan, av vilka några ska ha varit högt uppsatta sydsudanesiska regeringstjänstemän.

– Att en flicka kan bli såld till giftermål på världens största sociala medium i denna dag är otroligt. Detta barbariska missbruk av teknologin påminner om forna dagars slavmarknader, säger George Otim, Plan Internationals chef för Sydsudan, till CNN.

Inlägget där budgivningen skedde postades den 25 oktober och togs ned den 9 november, efter 15 dagar.

–  Vi försöker hela tiden förbättra våra metoder för att identifiera innehåll som bryter mot våra regler, vilket inkluderar att fördubbla vårat säkerhetsteam till mer än 30 000, samt investeringar i teknologi, säger en talesperson för Facebook.

Läs även: Nya kravet i Expressen: Blockera Sverigedemokraterna från Facebook

Voice of America rapporterade emellertid om auktionen redan den 6 november – tre dagar innan Facebook slutligen tog ned inlägget. Facebook hävdar att de inte var medvetna om Voice of Americas rapportering, utan uppmärksammades på det hela genom ett artikel i lokalmedia i Kenya.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag