Barngäng sätter skräck i Grums – stryptag, slag och hot om våldtäkt

Genrebild. Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Lördag 6 jul 2019 2019-07-06
E-post 9391

GRUMS Stryptag som lämnar blåmärken, slag med pinnar så blodvite uppstår och hot om våldtäkt. Det är några exempel på vad en grupp barn till nyanlända migranter utsätter andra barn för i värmländska Grums. Nu ska kommun, polis och hyresbolag vidta åtgärder.

Hyresgäster i ett bostadsområde i Grums vågar inte släppa ut sina barn av rädsla för attacker från barn till nyanlända migranter, rapporterar Hem & Hyra.

– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”jag ska sexa dig” eller ”jag ska våldta dig” säger de, berättar hyresgästen Malin för Hem & Hyra.

Det handlar framförallt om en grupp barn på mellan åtta och tio år som attackerar ensamma barn. Problemen började redan förra sommaren, men har eskalerat under våren och försommaren.

Läs även: Knivbeväpnade barn på mellanstadieskola i Gislaved

I ett brev riktat till polisen, Grums hyresbostäder och socialtjänsten kräver Hyresgästföreningen att man agerar, och påpekar att det annars finns risk för ökad främlingsfientlighet.

”De som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända. Därför börjar grannar dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om ”vi mot dem” vilket bara kommer eskalera om det inte bryts väldigt snart.” skriver Hyresgästföreningen i brevet.

”Jag lyssnar inte på dig för du är kvinna”

– Min ena dotter gråter på kvällarna och vill att vi ska åka till husvagnen för att hon är så rädd. Och vi kan inte säga till heller för då kommer repressalier: de stoppar in sopor i brevinkastet eller går på mina barn ännu mer när jag inte är med. Eller så är de kaxiga direkt när man säger till. Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ”jag lyssnar inte på dig för du är kvinna” och bli kallad för ord som jag inte ens vill ta i min mun, är otroligt kränkande. Det kan låta konstigt för den som inte upplevt det – men man tappar liksom allt när ett barn gör så mot en och vet inte vad man ska ta sig till, berättar Malin för Hem & Hyra.

Läs även: Barnrån i Hägersten: ”En sorts maktspel”

Trots att våldet mot barn varit så grovt som stryptag som lämnat blåmärken har ingen polisanmälan gjorts. Vid ett möte som Hyresgästföreningen arrangerade om situationen visade det sig att många hyresgäster trodde att man inte kan polisanmäla barn, eller att polisen skulle skratta bort situationen.

Men kommunpolisen Lennart Hynynen försäkrar att polisen tar händelserna på allvar.

– Jag har ännu inte alla fakta på bordet ännu men av det jag fått höra är det här mycket uppseendeväckande. Jag har inte under mina år som polis varit med om att så unga människor går samman och kommer med sådana här grova hotelser och våldsamheter, säger Lennart Hynynen till Hem & Hyra.

Lennart Hynynen inskärper att man visst kan polisanmäla barn.

– En polisanmälan mot så här unga barn blir så klart aldrig något polisiärt eller får någon påföljd, men det lämnas vidare till socialförvaltningen. Ur min synvinkel kommer sådana här problem oftast från föräldrarna och i det här fallet vet jag att barnens föräldrar inte kan någon svenska alls. Därför vet vi inte om alla dessa föräldrar överhuvudtaget känner till vad deras barn gör. Till hösten ska vi därför ha ett informationsmöte med tolkar för de här barnen behöver hjälp och det kan inte vänta. Om de beter sig så här nu så undrar man var det ska ta vägen sedan om inget görs, säger Lennart Hynynen.

Ett första möte mellan Hyresgästföreningen, Grums hyresbostäder, Grums kommun och polisen har hållits, där man bland annat bestämt om ökad närvaro av poliser och fältassistenter i det berörda området. Kommunen ska också arrangera aktiviteter så att barnen inte bara driver runt.

– Jag hoppas att vi kan komma till ett läge där man kan börja umgås tillsammans och hjälpa varandra med barnen, men nu är det så mycket kulturella och språkliga hinder som står i vägen. Men jag tror verkligen att det går att lösa, säger hyresgästen Kajsa till Hem & Hyra.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag