Barometern sökte busschauffören utan resultat – Anklagades för maskopi med IS

Foto: Faksimil ur video samt artikel hos Barometern
  • Fredag 5 aug 2016 2016-08-05
E-post

KALMAR Den busschaufför som kom i bråk med en asylsökare berättade i lokaltidningen Östra Småland att ingen media i hela Sverige hade velat höra hans sida av saken. Nu berättar journalisten Anders Blank på lokaltidningen Barometern att de sökte chauffören i ett tidigt skede, utan resultat.

Det började med att lokaltidningen Barometern publicerade en video som visar en busschaufför på Öland gå till attack mot en passagerare som var asylsökare. Nyheten blev snabbt en stor snackis men ingen hade hört busschaufförens sida av vad som hänt.

Efter att artikeln i Barometern publicerats träder busschauffören fram i en artikel hos lokaltidningen Östra Småland/Nyheterna och ger sin version. Där säger han att ingen media i hela Sverige har talat med honom.

– Det märkliga är att inte en enda media i hela landet har talat med mig för att få min version, säger han till tidningen över telefon.

Barometern sökte busschauffören genom hans arbetsgivare

Påståendet från busschauffören har väckt starka känslor och flera kritiker har anklagat medier generellt och inte minst Barometern i synnerhet för att inte agera rättvist. Även Nyheter Idag har konstaterat att ett sådant agerande förefaller vara ett avsteg från de pressetiska reglerna om att höra bägge sidor.

Men nu bemöter ansvarig utgivare Anders Enström på Barometern påståendena om att de inte försökt nå busschauffören för att höra hans kommentar.

”Vi sökte honom tidigt via arbetsgivaren men fick efter ett tag beskedet att han inte ville ställa upp, att han var tagen ur tjänst och inte mådde bra. Samma svar fick andra medier”, berättar han i tidningen.

Nyheter Idag har även varit i kontakt med Barometerns journalist Anders Blank. Han berättar att redan två timmar efter att han fått den omtalade videon försökte han nå busschauffören genom hans arbetsgivare, men utan resultat. Detta framgick aldrig i den artikel som publicerades i Östra Småland/Nyheterna och kritikstormen lät inte vänta på sig mot tidningen Barometern.

”Texten fick stort genomslag, och vi liksom övriga medier kritiserades hårt för att inte ha återgett chaufförens version. Jag fick mejl och telefonsamtal om vår mörkning. Vi anklagades för att ha riggat situationen och manipulerat filmen, och en man hävdade till och med att vi var i maskopi med IS”, konstaterar Enström.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag