Batteritillverkar-vd sågar EU:s bilförbud

Laddstolpar för elbilar i San Fransisco, Kalifornien. Bild: Felix Kramer/CC BY-SA 2.0
  • Måndag 12 feb 2024 2024-02-12
E-post 0

EU har beslutat att förbjuda tillverkning av bilar som går på diesel och bensin år 2035. Alldeles för tidigt menar Lars Carlström, vd för batteritillverkaren Italvolt, som varnar för att förbudet kan leda till ”recession under resten av vår livstid”.

– När det gäller slutdatumet för förbränningsmotorbilar i Europa på 2035 är jag orolig för europeisk bilindustri, jag tror inte att alla hinner ställa om, säger han till motorsajten Recharge och fortsätter:

– Tappar vi miljontals jobb har vi recession under resten av vår livstid. Jag tror att vi måste ha en mjukare omställning, kanske till 2040-2045?

Recharge: De orden kommer från en batteritillverkare …

– Ja vi måste vara realistiska, säger Carlström, som även påpekar att ”elnätverken är inte dimensionerade för att alla bilar ska gå på el, speciellt inte i USA”

– Det krävs energilagringssystem för att få ordning på det här. Behoven av energilagring kommer inte att kunna mättas de tio kommande åren, även om tillverkningen ökar snabbt. Det behövs stora lager, även vid laddstationerna. Bilarnas V2G kommer enbart att hjälpa till marginellt, säger han till sajten.

Läs även: Elnät kan få problem när antalet elbilar ökar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag