Behandlas som alla andra – nu rasar Hossein

Foto: Wikipedia/Yvwv
  • Onsdag 17 okt 2018 2018-10-17
E-post 3828

LIDINGÖ På Lidingö räknas pengarna man får via appen Swish som inkomster. Det innebär att den som lever på försörjningsstöd får reducerad ersättning om pengar kommer in genom den populära betalappen. Reglerna får 19-årige Lidingöbon Hossein att gå i taket. – Det är värdelöst. Vi tvingas till kontantanvändning, säger han till lokaltidningen Mitt i.

Hossein är ett så kallat tidigare ensamkommande flyktingbarn som har fyllt 18 år och numera är myndig. För att få försörjningsstöd måste han redovisa sina inkomster varje månad. När han upptäckte att Swishintäkterna som han fått från sina kompisar drogs bort från biståndet kom det som en kalldusch.

Hossein hävdar att intäkterna på hans Swishkonto är från när han och hans kompisar går och äter på restaurang. Då betalar en av dem medan de andra swishar sin del av notan till den personen.

– Man känner sig lite mobbad på något sätt. Alla andra ungdomar kan swisha varandra, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är bara vi flyktingungdomar på Lidingö som inte kan använda den här tekniken som är jättevanlig i Sverige och i världen. Vad är felet på oss?

Reglerna är dock desamma för alla som har försörjningsstöd på Lidingö.

Hosseins förslag är att han och andra ”flyktingungdomar” ska få swisha upp till en viss gräns utan att det dras pengar från försörjningsstödet, han nämner själv 5 000 kronor i månaden till Aftonbladet.

Nyheter Idag har sökt Lidingö kommun.

På sociala medier har nyheten kommenterats och debatterats flitigt.

 

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) är en av de som läst om nyheten.

Tycker du att ensamkommande ska kunna ta emot swish utan att bli av med försörjningsstöd?
8074 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag