Belarus flyttar migranter från gränsen – Storbritannien skickar trupp

  • Fredag 19 nov 2021 2021-11-19
E-post 866

POLEN/BELARUS Migranter flyttas från den polska gränsen, samtidigt som 400 irakier har flugits hem av den irakiska regeringen. Men från polsk sida räknar man med fortsatta attacker mot gränsen från migranter i Belarus.

– Vi väntar oss att belarusierna kommer att fortsätta skicka grupper av utlänningar för att attackera vår gräns, säger en talesperson för den polska försvarsmakten.

På torsdagen började belarusiska myndigheter flytta migranter bort från lägren vid gränsen till Polen, rapporterar BBC. Migranterna ska ha flyttats till en närliggande lagerlokal. På torsdagen repatrierades dessutom omkring 400 irakiska migranter från Belarus till Irak med ett flyg som ordnats av den irakiska regeringen.

Läs även: Tolv polacker skadade under migrantattacker vid gränsen

I Polen säger Stanisław Żaryn, en talesman på försvaret, att ingenting har förändrats ”i Belarus långsiktiga plan”.

– Vi väntar oss att belarusierna kommer att fortsätta skicka grupper av utlänningar för att attackera vår gräns och beväpna dessa människor med farliga föremål. Vi väntar oss också ökad aggression från belarusiska trupper som kastar sten på våra män, förblindar dem med laser, skjuter i luften, säger Żaryn till nyhetsbyrån PAP.

Att omkring 400 migranter flögs hem till Irak ser han dock som en ”optimistisk signal”.

– Det här signalerar så klart inte någon betydande förändring i Belarus policy, men det visar att länder i Mellanöstern också har ett intresse i frågan och ser vad Belarus egentligen håller på med – att den [migrantkrisen] är en politisk operation riktad mot väst.

Trots att lägren tömdes på torsdagen försökte en del migranter att ta sig över gränsen till Polen under natten till fredagen, uppger polska myndigheter enligt Reuters. Det handlade dock om mindre grupper än tidigare.

Läs även: Migranter rev gränsstängsel och kastade sten – slogs tillbaka av polska styrkor

Reuters rapporterar vidare att EU-kommissionen och Tyskland har avvisat ett förslag från Belarus om att EU-länderna skulle ta emot 2 000 migranter medan 5 000 andra skulle skickas tillbaka till sina hemländer.

EU anklagar Belarus för att ha iscensatt krisen genom att flyga in migranter från Mellanöstern för att sedan trycka dem mot gränsen.

På torsdagen meddelade Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace att omkring 150 brittiska ingenjörssoldater kommer skickas till Polen för att hjälpa till att skydda gränsen.

– Vi kommer att använda delar av våra trupper till att hjälpa Polen och potentiellt andra baltiska allierade att säkra deras gränser, sade Wallace som är på besök i Polen, till BBC.

Wallace inskärpte att soldaterna kommer hjälpa till med ”förmågan att bygga vägar, checkpoints och observationsposter” och inte kommer delta i strid.

Lyssna även på: Därför håller Polen gränsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag